Afbeelding
Foto:

Hoe kom je er vanaf?

TWENTE - Fruitvliegjes komen in bijna ieder huishouden voor. De wetenschap gebruikt de vliegjes graag voor genetische onderzoeken, maar in het huishouden worden ze vaak als vervelend ervaren. Deze beestjes komen vooral in de warme zomerperiode voor, waarbij je zult merken dat ze nooit alleen zijn. De vliegjes vermenigvuldigen zichzelf ontzettend snel; ze kunnen in één maand wel 400 tot 800 eitjes leggen, waardoor je al vrij snel een plaag hebt in je huis.

Fruitvliegjes zullen met een paar kleine aanpassingen uit je huishouden wegblijven. Ze komen namelijk op rottend en gistend voedsel af, waardoor de afvalbak de ideale broedplek is. Zorg er daarom voor dat je het fruit snel op eet in de warme zomermaanden, zodat je zo min mogelijk hoeft weg te gooien. Heb je toch groente- en fruitafval? Wikkel dit dan eerst in een oude krant, waarmee je de rotte geur maskeert waar de fruitvliegjes dol op zijn.

Kruidige geuren
Insecten houden niet van sterke en kruidige geuren. Leg daarom kruiden als kruidnagel, salie, dille of knoflook in de fruitmand. Ook basilicum en lavendel geven een sterkte geur af. Zet daarom een paar van deze basilicumplantjes of takjes lavendel in je huis. Door daarnaast wat druppels basilicumolie in je vuilnisbak te sprenkelen, wordt de geur van (rottend) voedsel gemaskeerd.

Bestrijden
Als je eenmaal een plaag in je huis hebt, zullen voorgaande tips vaak niet effectief genoeg zijn om de vliegjes uit het huis te krijgen. Deze fruitvliegjes kun je eenvoudig bestrijden met een eigen vliegenval. Door een stuk fruit of beetje wijn in een glazen potje te doen en deze af te dekken met vershoudfolie met gaatjes, zullen de vliegjes erin kruipen waarna ze er niet meer uit kunnen. Daarnaast komen fruitvliegen ook op een bakje fruitazijn af met een paar druppels afwasmiddel, waarna ze niet meer uit het bakje kunnen komen. Of neem de stofzuiger ter hand en zuig ze op.