FOTO: Emiel Muijderman
FOTO: Emiel Muijderman Foto: Emiel Muijderman

Minister De Jonge van VWS op werkbezoek in Almelo

ALMELO - "Goed hoe Almelo breed kijkt en de zorg integraal organiseert, dicht bij de inwoners, maar ook lik op stuk toepast bij onrechtmatigheden en fraude. Zo gaat geld voor de zorg ook echt naar de best passende zorg." Dit zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij zijn werkbezoek op maandag 20 mei aan Almelo.

De Jonge kwam naar Almelo om met wethouder Eugène van Mierlo van Zorg, sociaal rechercheurs en wijkcoaches in De Hagedoorn te praten over zorgfraude en innovatieve oplossingen in de zorg. Het college van Almelo wil dat de komende jaren kwalitatief goede zorg beschikbaar moet blijven tegen het daarvoor beschikbare Rijksgeld. Tegelijk wil het college de zorg een kwaliteitsimpuls geven door te innoveren.

Doorbraakmethode
Eén van die innovaties is de Doorbraakmethode. Tijdens het werkbezoek vertelden drie wijkcoaches over deze vernieuwende aanpak. Die wordt ingezet bij gezinnen met een opeenstapeling aan meerdere problemen, zoals financiële problemen, gezondheidsklachten en verslaving. Ondanks een breed scala aan hulpverlening lukt het gezinnen vaak niet het leven goed op de rit te krijgen. De wijkcoaches gaven minister De Jonge een goed beeld van hoe gezinnen sterk gecoördineerde en gerichte hulp krijgen op meerdere fronten tegelijk. Zo ontstaat er voor het gezin een doorbraak in hun situatie en nieuw toekomstperspectief. Bovendien heeft de innovatieve methode een financieel voordeel.

Zorgfraude
Twee sociaal rechercheurs en de projectleider-contractmanager inkoop wmo/jeugd gaven minister De Jonge tijdens het werkbezoek inzicht in de wijze van voorkoming, opsporing en handhaving van zorgfraude. "Strak zorgtoezicht begint in Almelo aan de voorkant, bij de inkoop", stelde wethouder Van Mierlo. Bij de inkoop voor wmo en jeugd vorig jaar hanteerde Almelo strakkere kwaliteits- en integriteitseisen voor zorgaanbieders. Het inkoopmodel biedt bovendien juridisch de juiste handvatten en sanctiemogelijkheden.Van Mierlo benadrukte dat gemeenschapsgeld daar terecht moet komen waarvoor het bedoeld is.