Afbeelding
Foto:

Gunstige duurzame leningen

TWENTE - Duurzaamheid is voor veel mensen een belangrijk thema. Nou ja, eigenlijk nog niet echt - je hoort er veel over, maar de gemiddelde huizenbezitter kan er nog maar weinig mee. Want aanpassingen aan de woning zijn duur en daardoor onbereikbaar.... toch? In de praktijk valt dit best mee; bovendien bieden ook steeds meer gemeenten leningen aan voor duurzame investeringen.

Het duurzamer maken van de bestaande Nederlandse woningvoorraad heeft een hoge prioriteit bij gemeenten en de Rijksoverheid. Een duurzame woning verbruikt veel minder stroom en gas, wat bijdraagt aan de landelijke en Europese doelstellingen om het gebruik hiervan terug te dringen. Een woning kan men op veel manieren duurzamer maken; bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, maar veel huiseigenaren komen al goed weg met het beter isoleren van muren, vloer of het gebruik van beter glas in de ramen.

Energiebesparingsfonds
In alle gemeenten kunnen huiseigenaren via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting gebruik maken van leningen voor het verduurzamen van de eigen woning. Zo is er het Nationaal Energiebesparingsfonds dat particuliere woningeigenaren stimuleert om energiezuinige maatregelen te nemen. Het fonds ontstond als uitvloeisel van het Woonakkoord in 2013. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voert de verstrekkingen uit. Het aanvragen van een lening kan via de website www.energiebespaarlening.nl. Bij dit fonds kan men maximaal 25.000 euro euro lenen tegen een lage 1,9 procent rente met een looptijd van 10 jaar. Belangrijk om te weten: met deze lening kan men zonnepanelen maar financieren tot maximaal 75 procent. Naast de landelijke Energiebespaarlening is er ook de regionale Duurzaamheidslening, waarbij de gemeente of provincie bepalen welke maatregelen wel of niet gefinancierd worden en voor welke doelgroepen. Het loont dus om bij de gemeente rond te kijken voor alle mogelijkheden.

Voordelen
Het verduurzamen van de eigen woning heeft diverse voordelen. Zo zorgen duurzame maatregelen niet alleen voor lagere woonlasten door een kleiner verbruik van gas en elektra, maar het kan ook het wooncomfort verhogen. Een goed geïsoleerde woning is bijvoorbeeld nooit te koud en heeft ook geen koude zones.

Voor ondernemers
Ondernemers die bij willen dragen aan het gemeentelijke of provinciale duurzaamheidsbeleid kunnen ook bijdragen krijgen uit het BNG Duurzaamheidsfonds; dit zorgt voor duurzame investeringen op zowel ecologisch als sociaal en cultureel gebied.