Afbeelding
Foto:

Ook onder Twentenaren toename van burn-out klachten

TWENTE - Een kwart van de studenten ervaart wel eens klachten die horen bij een burn-out en pas afgestudeerde werknemers krijgen ook te maken met een hoge werkdruk. Het risico op een burn-out lijkt tegenwoordig groter dan ooit voor iedereen, maar vooral voor jongeren.

Het is een wereldwijd verschijnsel: jongeren die zichzelf onderweg naar succes en waardering voorbij rennen. In de zoektocht naar het beste in hun zelf ervaren mensen steeds vaker stress. Het resultaat kan een langdurige burn-out zijn of andere bijkomende problemen zoals depressie of angst. Hoewel sommigen hier snel weer van herstellen kan het ook leiden tot langdurige ziekte en uitval van studie of een baan.

Meer hulp
Gelukkig is er ook meer aandacht voor deze problematiek. Niet alleen werkgevers worden zich meer bewust van de risico's van toenemende werkdruk. Ook bij opleidingen en studies komt hier steeds meer aandacht voor om schooluitval terug te dringen. De Universiteit Twente meldde de afgelopen jaren nog een flinke toename van studenten met depressie. Zij bieden nu onder andere yogalessen aan voor studenten om hun ontspanning te vinden. En onlangs sprak CU partijleider Gert-Jan Segers met de Minister van Onderwijs over standaard coachgesprekken voor beginnende studenten. Dit deed hij na een werkbezoek aan Hogeschool Windesheim waar hij gesprekken voerde met studenten die hun ervaringen deelden over de prestatiedruk en stress die kan komen kijken bij een opleiding.

Werkplezier
Naast de extra aandacht die dit onderwerp krijgt op de werkplek en tijdens opleidingen, is het nog altijd het belangrijkst dat mensen hun eigen grenzen kunnen bewaken. Bewustwording is hierin dan ook een belangrijke factor. Het taboe op het onderwerp burn-out is aan het afbrokkelen, maar er wordt wel op gehamerd dat men zelf aangeeft wanneer het te veel dreigt te worden. En gelukkig is er vaak ook veel te doen om deze druk te verminderen. Een belangrijk onderdeel daarvan is werkplezier: wie doet wat hij of zij leuk vindt, ervaart minder druk, al zit er dan ook een grens aan ons kunnen. Een plezierige werkomgeving heeft ook veel invloed op het welbehagen van werknemers. Een verstandige werknemer zorgt daarom voor een goede werksfeer met collegialiteit en zonder pesterijen, maar ook voldoende tijd voor ontspanning. Vrijdag 24 mei is uitgeroepen tot Dag van het werkplezier. In het leven geroepen om mensen zich deze vraag te laten stellen: heb jij wel plezier in wat je doet? Deze dag wordt tevens gevierd in De Kleine Willem in Enschede met verschillende workshops en sprekers over dit onderwerp.