Afbeelding
Foto:

Hoe goed kennen we onze eigen buren?

TWENTE - Hoe goed kent u uw buren? Persoonlijk heb ik best een goede relatie met de buurtjes links en rechts van ons. Je let een beetje op wanneer ze op vakantie zijn, we lenen het tuingereedschap uit en ja, zelfs een kopje suiker halen over en weer is geen probleem. Maar helaas heeft lang niet iedereen zo'n goede band met de buren...

Deze vrijdag is de Europese Dag van de Buren. Een dag die net als de landelijke Burendag in het leven geroepen werd om stil te staan bij het belang van een goede relatie met de buren. De Europese dag is zelfs ouder dan onze Nederlandse Burendag: de Europese versie werd in 1999 voor het eerst gehouden, de Nederlandse in 2008.

De cijfers
In Nederland meten we van alles. Zo ook de relatie met de buurtbewoners. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van eind vorig jaar blijkt dat er nog veel winst te behalen valt. Zo gaf ruim een kwart van de respondenten aan dat mensen elkaar nauwelijks kennen in de buurt. Slechts 36 procent had toen veel contact met buurtbewoners.

Leefbare buurt
Het stimuleren van een leefbare buurt met positief burencontact is steeds belangrijker geworden. Gemeenten investeren veel in de leefbaarheid in buurten, waarbij ook het contact van mens tot mens een grote rol speelt. Buurten waar mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen zijn immers fijner om in te wonen. En zeker gezien de trends van vergrijzing en vereenzaming spelen buren ook een belangrijke, signalerende rol.

Op de koffie
Al met al is er dus voldoende aanleiding om toch eens kennis te maken met de buren. Het spreekwoord zegt immers niet voor niets: liever een goede buur dan een verre vriend!