Afbeelding
Foto:

Almelo herdenkt en viert op 4 en 5 mei

ALMELO - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Programma
De dodenherdenking wordt overal in Nederland gehouden. De Provinciale Dodenherdenking in Overijssel vindt op 4 mei plaats bij het Overijssels Verzetsmonument op de Markelose Berg. Voorafgaand aan de twee minuten stilte uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en bovendien alle slachtoffers die oorlogen sindsdien hebben gemaakt, houdt Jack Blom een speech die op TV Oost live uitgezonden wordt. Traditiegetrouw zullen er gedichten worden voorgedragen voor leerlingen, waarna iedereen twee minuten stilte in acht neemt. Dichterbij wordt ook in Wierden een dodenherdenking gehouden met een stille tocht. Vanaf 19.25 vertrekt de stille tocht daar vanaf de parkeerplaats bij de Tichelgaarde om gezamenlijk naar het gemeentelijk monument bij de dorpskerk te lopen. Daar mogen bloemen worden gelegd na de herdenkingsceremonie, welke start om 19.45 uur.

Bevrijding vieren
Aansluitend vieren we op 5 mei dat Nederland bevrijd werd en nog steeds een vrij land is. Er zijn verschillende bevrijdingsfestivals, waarvan het grootste in de regio wel het Bevrijdingsfestival Overijssel is in Zwolle. Dit gaat van start vanaf 11.00 uur en de toegang is gratis.