Afbeelding
Foto:

Brandweer Twente alert op natuurbrandgevaar

TWENTE - Het zal u niet ontgaan zijn: het was de afgelopen week weer opmerkelijk warm. De droogte van afgelopen jaar lijkt weer terug te komen, wat ook zorgt voor grotere risico's qua natuurbrandgevaar. De Brandweer Twente is al begonnen met extra maatregelen om ons collectief veilig te houden.

Warm weer zorgt voor droge natuur, welke dan weer meer vatbaar is voor brand. Een brandje in de natuur kan zeer snel ontstaan, ook door onachtzaamheid van de inwoners. Zo is het niet verstandig om te stoken in de natuur.


Extra alert
Omdat natuurbranden bijzonder snel om zich heen grijpen is snelle detectie van deze branden zeer belangrijk. De brandweer begon dan ook afgelopen week met luchtsurveillance. In het geval van een natuurbrand zal de brandweer gelijk groot opschalen met extra materieel en mankracht. De brandweer benadrukt dat men zeker gewoon de natuur in kan voor recreatie, maar dat het wel belangrijk is om extra alert te zijn. Signaleert u een natuurbrand? Bel dan gelijk met 112.


Bosbrandcontainer
Naast de preventieve voorlichting en extra surveillance is de brandweer ook qua inzet goed voorbereid op natuurbranden. Zo beschikt de brandweer Twente sinds 2013 over een gespecialiseerde bosbrandcontainer. Ook een kleine 70 brandweermensen volgden toen een gespecialiseerde opleiding in het bestrijden van natuurbranden. Dit gaat op een andere manier dan gebruikelijk; een 'handcrew' blust niet zozeer, maar probeert door middel van stoplijnen te graven het vuur binnen een bepaald gebied te houden. De handcrew bleek de afgelopen jaren zeer effectief in het beperken van de schade door natuurbranden.


Anderen ook alert
Naast de brandweer is ook het Waterschap Vechtstromen al extra alert op de toenemende droogte. Afgelopen jaar ontstonden al enige problemen door de aanhoudende droogte, waardoor ook de watervoorraad en aanvoer steeds minder werd. Begin dit jaar is deze achterstand qua regenwater gelukkig enigszins ingelopen, maar er zijn nog steeds plekken waar de grondwaterstand slecht is zoals de hoger gelegen zandgronden in Twente. Door meer water aan te voeren en water langer vast te houden moeten grote problemen voorkomen worden.