Afbeelding
Foto:

Drugspand gesloten om overlast tegen te gaan

ALMELO - Overlast komt in vele vormen; van de simpele stereo die te hard staat, hondenpoep op de stoep en buren die asociaal parkeren. Maar de overlast kan ook dieper zitten: bijvoorbeeld wanneer er een drugspand in de wijk zit. De gemeente Almelo probeert steeds beter grip te krijgen op lokale drugshandel en -overlast.

Afgelopen week sloot burgemeester Gerritsen opnieuw een drugspand. Donderdag 4 april werd per direct een woning aan de Klimopstraat voor een jaar gesloten. In de woning werd door de politie namelijk een zeer grote hoeveelheid softdrugs en harddrugs aangetroffen. Het was overduidelijk dat het niet ging om wat recreatieve pilletjes of een paar plantjes: de er werd ook verpakkingsmateriaal aangetroffen wat duidelijk gericht is op handel in deze verdovende middelen.

Hard optreden
De burgemeesters van Nederlandse gemeenten hebben op basis van artikel 13B van de Opiumwet de mogelijkheid om bestuursrechtelijk op te treden degen drugshandel in en vanuit woningen. Dit met als doel om herhaling te voorkomen en om de bekendheid als drugspand ongedaan te maken. "In Almelo wordt hard opgetreden tegen drugspanden. Dit doen we samen met de politie en partners, zoals in dit geval woningcorporatie Beter Wonen. Deze sluiting past binnen dit beleid. Drugshandel vanuit een woning levert een gevaarlijke situatie op en allerlei vormen van overlast en criminaliteit.", aldus de burgemeester.

Overlast
Drugspanden in een wijk zijn een grote aantasting van het veiligheidsgevoel van inwoners in de wijk en zowel de objectieve als subjectieve veiligheid staat onder druk. Immers, een drugspand trekt ook drugsgebruikers aan, die bijvoorbeeld spuiten kunnen laten slingeren, rondhangen in de openbare ruimte of passanten lastig vallen.

Damocles
De Wet Damocles wordt door de meeste burgemeesters niet zomaar toegepast; doorgaans probeert men eerst via de gebruikelijke hulpinstanties en handhavers grip te krijgen op de situatie. Het sluiten van een woning is namelijk wel van grote invloed op het leven van de bewoners. Het kan ook vervelende neveneffecten hebben; zo werd in Almelo een compleet gezin met vijf kinderen uit hun huurwoning gezet nadat de vader betrapt werd op drugshandel. De rechtbank oordeelde in februari dit jaar dat de gemeente toen terecht overging tot huisuitzetting. Een harde maatregel dus; maar wel eentje waar ook echt een afschrikwekkende werking vanuit moet gaan als de gemeente de overlast echt terug wil dringen.