Afbeelding
Foto:

Nedersaksische dialecten moeten we behouden

TWENTE - De Twentenaar is doorgaans erg trots op zijn streek; van de gemoedelijkheid tot de rust, maar ook ons mooie Twents. Dit Nedersaksisch dialect leeft nog echt in onze streek. Maar het staat wel onder druk, hier en elders. De Vereniging Levende Talen wil hier verandering in brengen.

Het Nedersaksisch is de overkoepelende benaming voor veel dialecten die in de brede Oost-Nederlandse en Duitse grensregio gesproken worden. Het Twents is hier één variant van. Afgelopen week is het project Levende Talen Opgericht door de Vereniging Levende Talen, een landelijke vereniging van taaldocenten.


Ambitie
Hun ambitie is om het onderwijs in de reze regionale taal te professionaliseren, maar ook het stimuleren van uitwisseling van kennis en het doorontwikkelen van lesmateriaal. Dit alles moet zorgen voor een positievere houding in het onderwijs ten opzichte van regionale talen. Dat er veel belangstelling is voor deze ambitie blijkt uit de deelnemers: er zijn al 43 mensen die op hun eigen gebied bij gaan dragen aan dit project. Niet verrassend draagt ook onze eigen Herman Finkers het project een warm hart toe; andere promintenten zijn Hendrik Kan Bökkers van de gelijknamige band. Hij beschikt ook over een lesbevoegdheid en wil actief werken aan de ontwikkeling van een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs.


Regionale steun
Ook de provincies Overijssel, Gelderland, Friesland, Groningen en Drenthe hebben hun steun uitgesproken voor dit project. De toegenomen interesse voor streektalen is een positieve trend die zeker ondersteuning verdient. Voorzitter Willemijn Zwart van Levende Talen: "Je merkt dat de houding ten opzichte van regionale talen zoals het Nedersaksisch aan het veranderen is. De meerwaarde voor de taalontwikkeling staat gelukkig steeds meer in de spotlight." Het Nedersaksisch is geen 'slecht Nederlands' zoals vroeger vaak de houding was, maar een volwaardige eigen taal.