Afbeelding
Foto:

Wereld Parkinson Dag

TWENTE - Op 11 april, de geboortedag van James Parkinson, is het Wereld Parkinson Dag. Een dag om stil te staan bij de ziekte van Parkinson en de impact die de ziekte heeft.

Van de Engelse arts James Parkinson werd al in 1817 'An Essay on the Shaking Palsy' gepubliceerd. Hij beschreef daarin zes gevallen met de karakteristieke tremor, de manier van lopen, de afwijkende houding, verminderde spierkracht en de verlammingsverschijnselen. Hij schreef ook over het verloop van de ziekte. Pas in 1861 kreeg het essay de aandacht die het verdiende, mede door werk van de Franse neuroloog Jean Martin Charcot. Hij eerde Parkinson door de ziekte naar hem te vernoemen.

De cijfers
In 2016 hadden bijna 50.000 mensen Parkinsonisme volgens het RIVM. Parkinsonisme is de verzamelnaam voor de kenmerkende combinatie zoals die voor het eerst beschreven werden bij de ziekte van Parkinson, maar die ook bij andere ziektebeelden voorkomt. De ziekte komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Van het totaal aantal patiƫnten is zo'n 58 procent man en 42 procent vrouw. Ook is het een ziekte die voornamelijk op oudere leeftijd voorkomt. Tot de leeftijd van 50 jaar komt Parkinson zo goed als niet voor. In 2017 overleden 1.908 personen als gevolg van de ziekte. De verwachting is dat dit cijfer mede door de vergrijzing zal toenemen in de komende jaren.

Hersenen
Het trillen en schokken is voor menigeen het meest kenmerkende symptoom van Parkinson. Dit heeft te maken met de vermindering van hersencellen die dopamine aanmaken. Dopamine is een stof die ervoor zorgt dat signalen van de ene cel naar de andere worden overgebracht. Waardoor de hersencellen afsterven is nog steeds niet opgehelderd. Patiƫnten worden behandeld met medicijnen die het dopaminetekort aanvullen en/of dopamine-receptoren stimuleren. De medicatie is gericht op beperking van de symptomen, de ziekte van Parkinson afremmen of genezen is thans nog niet mogelijk. De eerste symptomen zijn mild van aard, maar deze verergeren in de loop der tijd. Iemand met Parkinson zal op den duur voor steeds meer zaken een beroep moeten doen op de omgeving of professionele zorg.