Afbeelding

Almelo plaatst nieuwe Stolpersteine om te herdenken

ALMELO - Stolpersteine zijn gedenksteentjes voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn stenen die voorzien zijn van een messing plaatje met daarop de naam van een slachtoffer van het Nazi regime en de plaats van overlijden. Zij hebben geen graf en daarom worden deze stenen ingemetseld bij het laatste vrijwillige woonadres.

In Almelo zijn in de afgelopen jaren al 92 Stolpersteine geplaatst en deze zijn onlangs in het kader van NLdoet op 16 maart door drie vrijwilligers en jongeren die bij Avedan deelnemen aan het project Back to Present gepoetst. Dit is noodzakelijk, omdat door weersinvloeden het messing verkleurt. Het poetsen werd een succes en voorbijgangers reageerden vol lof over het initiatief. Alle deelnemers willen volgend jaar weer komen poetsen.

Nieuwe Stolpersteine
De Stichting Levend Verleden Oost Nederland maakt het door de inzet van vrijwilligers mogelijk dat er in Enschede, Hengelo en Almelo Stolpersteine worden geplaatst. In Almelo gaat het om in totaal 270 stenen waarvan er inmiddels 92 zijn geplaatst. Ieder jaar worden er begin april, omstreeks de Bevrijdingsdag van Almelo, nieuwe Stolpersteine geplaatst en is er een Stolpersteine ceremonie. Dit jaar worden op 29 maart 23 Stolpersteine geplaatst en is de ceremonie op zondag 7 april om 15.00 uur in de raadszaal van het Stadhuis van Almelo. Burgemeester Arjen Gerritsen zal daar een overdenking uitspreken, Flory Neter spreekt over de 2de generatie en Evelien Verboom vertelt iets over een van de slachtoffers. De namen van de slachtoffers, voor wie dit jaar een Stolperstein is geplaatst, worden voorgelezen door leerlingen van het Erasmus en Eleon de Haas spreekt het herdenkings gebed Jizkor uit. Muzikaal intermezzo is er door Nicolien Weghorst, zang en Johan Ghijseld gitaar. De inloop(met koffie en thee) is vanaf 14.30 uur De toegang is gratis.