Afbeelding
Foto:

Ondernemers sturen brandbrief over de N35

TWENTE - De huidige N35 is een doorn in het oog voor niet alleen weggebruikers, maar ook Overijsselse ondernemers. Zij zien de continue filedruk op de rijksweg als een gemis van economische kansen. Daarom richten ze een brandbrief over de N35 aan de lijsttrekkers van politieke partijen.

Overijsselse ondernemers zien de N35 als een beperking in de economische kansen. De ondernemers die de brief tekenden zijn Bouwend Nederland Regio Oost, VNO/NCW Midden, MKB Nederland Midden, TLN en evofenedex. De N35 heeft een belangrijke functie door het verbinden van twee grote plaatsen in Overijssel: Zwolle en Enschede. In de huidige staat is dit echter geen vlotte verbinding. Doordat het een tweebaansweg betreft met de daar bijbehorende snelheidslimiet van 80 kilometer per uur, ontstaat er vrijwel altijd file op het traject. File en vertraging betekenen economisch verlies, en dat is volgens de ondernemers een gemiste kans tussen de twee economisch grote steden.

Veiligheid
Ook wordt de veiligheid van de route aangekaart. Door de grote drukte en de kruisingen op dit stuk ontstaan er onveilige situaties, aldus de ondernemers. Hun vraag is duidelijk: maak van de N35 topprioriteit. Er wordt al langer gesproken over het aanpakken van de N35. Zo zou het moeten uitbreiden naar een twee keer tweebaansweg waarmee de snelheidslimiet verhoogd kan worden naar 100 kilometer per uur. Ook vragen ze om ongelijkvloerse kruisingen om de veiligheid op het traject te verbeteren.

Brussel
De plannen voor de N35 liggen al langere tijd op tafel, maar gaan niet snel genoeg volgens de ondernemers. Zij vragen daarom de provincie om de druk op Brussel te verhogen zodat de plannen daadwerkelijk tot uitvoer gebracht kunnen worden. Een financiering vanuit Brussel zou daarvoor een optie kunnen zijn, net als het meekrijgen van het Rijk voor de plannen. Ook stellen ze voor om de aanleg van de vernieuwde N35 te laten uitvoeren door regionale bedrijven, om zo de lokale economie te bevorderen.