Afbeelding
Foto:

Almeloe¨rs ruimen zwerfafval op tijdens Heel Almelo Schoon

ALMELO - Ons mooie Almelo is weer een stukje schoner. Afgelopen zaterdag staken ruim 130 inwoners de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen in het kader van Heel Almelo Schoon.

De gemeente Almelo kwam met het initiatief voor een lokale opruimdag in samenwerking met Twente Milieu. Dit viel namelijk ook samen met de Landelijke Opschoondag; bedoeld om mensen bewust te maken van het belang van goed recyclen en opruimen.


Veel rommel
Er werden maar liefst 210 vuilniszakken met zwerfafval opgehaald. Na afloop ontmoetten de deelnemers elkaar bij de McDonald's voor een lunch en werd het afvalspel gespeeld. Bewustwording, bewegen en belonen: dat is de gedachte achter Heel Almelo Schoon. Bij locaties verspreid over Almelo haalden inwoners en groepen, waaronder veegploeg De Fazant, Rotary Ambt Almelo en Leger des Heils, een hesje, prikker, handschoenen en vuilniszakken op voor een schoonmaakactie in hun wijk.


Niet prettig
In de Schelfhorst waren onder andere wethouder Euge`ne van Mierlo en junior burgemeester Ruben Slaat actief. "Een omgeving met afval vindt niemand prettig en kan zelfs onveilig zijn. Daarom zetten we samen met Twente Milieu in op het schoon houden van onze gemeente. Samen met inwoners hebben we daarin een gedeelde verantwoordelijkheid. Heel Almelo Schoon zie ik als een mooi moment om e´cht samen aan de slag te gaan", zegt wethouder Van Mierlo. "Vandaag ben ik hier met junior burgemeester Ruben Slaat (7). Hij is al erg actief met zijn maandelijkse schoonmaakactie in de Schelfhorst, wat e´e´n van de redenen is dat hij de verkiezing tot junior burgemeester won. Ik ben trots op Ruben, maar ook op alle andere inwoners van Almelo die zich inzetten voor een schone stad", aldus Van Mierlo. Dat Ruben startte met het opruimen van zwerfafval komt onder andere doordat hij bij safaripark Beekse Bergen onder de indruk raakte van de verhalen over plastic soep.

Supporter van Schoon
De deelnemers van Heel Almelo Schoon werden door de gemeente Almelo beloond met een lunch van de McDonald's. Als Supporter van Schoon is McDonald's voorvechter van een schone leefomgeving, afval scheiden, recycling en minder voedselverspilling. Harold Asbroek, plaatselijk franchisenemer, onderstreept dit. Hij maakt dagelijks in een ruime straal om zijn restaurants schoon en is van mening dat niemand afval op de grond zou moeten gooien. Ook werd op de parkeerplaats van de McDonald's het afvalspel gespeeld. "Terwijl de deelnemers met hun afval onderweg waren naar de juiste bak, deden zij verschillende work-out oefeningen", zegt Cindy Achterberg van The Vital Company.

Foto: Sebastiaan Olsman