Afbeelding
Foto: Dick Huve

Cameratoezicht ingezet tegen dumpen van afval en huisraad

ALMELO - Afval zorgt voor nog wel eens voor de nodige irritatie bij inwoners. Het gescheiden moeten inzamelen, de tarieven voor afvalwerking en het dumpen van afval is een punt van ergernis.

Niet alle irritaties kunnen weggenomen worden, maar gemeente Almelo gaat wel aan de slag met het dumpen van afval bij afvalbrengpunten en ondergrondse containers. Waar in anderen gemeenten tuintjes van kunstgras en kunstbloemen bij de container worden geplaatst, gaat in Almelo vanaf april een pilot lopen met cameratoezicht.

Locaties
De camera's worden geplaatst bij het milieuplein bij winkelcentrum De Gors in de Windmolenbroek, het milieuplein bij de Albert Heijn aan de Nieuwstraat en bij de ondergrondse container aan de P.C. Boutenstraat. Er zal op deze locaties een bord geplaatst worden om iedereen te attenderen op het cameratoezicht. De privacy van omwonenden en bedrijven in de omgeving blijven gewaarborgd. De camera's registreren enkel de containers en de directe omgeving.

Pilot
Het cameratoezicht bij de milieupleinen en de ondergrondse container is een proef van één jaar. In deze periode wordt gekeken of het plaatsen van afval naast de betreffende containers afneemt. Ook wordt er gekeken of het bijplaatsen bij andere afvalcontainers of illegale dump toeneemt. Camera's zijn niet het enige middel dat door de gemeente en Twente Milieu wordt ingezet tegen het dumpen van afval. Bijzonder Opsporingsambtenaren die mensen op hun gedrag aanspreken en die overtreders kunnen beboeten worden ook ingezet. Ook blijven afvalcoaches inwoners helpen bij het scheiden van afval en zal Twente Milieu een steentje bijdragen door ook in weekeinden containers te legen.

Kosten
De kosten voor deze pilot bedragen € 30.000 en wordt betaald uit de bijdrage van Nedvang via het afvalfonds voor het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval.