Afbeelding
Foto:

'Drie ijsvogels' de winnaar

ALMELO - Het ontwerp 'drie ijsvogels van kunstenaar Anne Wenzel is de grote winnaar geworden van de publieksstemming voor kunst op de kop van de nieuwe haven in de binnenstad.

Er waren drie ontwerpen waaruit gekozen kon worden. De 'drie ijsvogels' van Wenzel, 'kikker en Argonaut' van Q.S. Serafijn en 'Almeloase' van Rob Sweere waren de genomineerden. Bijna 3.000 inwoners en ondernemers brachten hun stem uit en met 58 procent van alle stemmen werd het werk van Wenzel tot winnaar verkozen. Wethouder Jan Martin van Rees onthulde vrijdagmiddag 15 maart op het Marktplein een bouwdoek met daarop het winnende ontwerp.

Symboliek
Volgens Anne Wenzel symboliseert de ijsvogel de rust, gezelligheid en de natuur in en rondom Almelo. Een vogel die volgens haar niet alleen kleur, maar ook nog meer leven naar de binnenstad brengt. Inspiratie voor de ijsvogels haalde de kunstenaar onder meer uit de gesprekken die zij had met inwoners en ondernemers tijdens de speeddates eind 2018.

Vorst- en vandalismebestendig
Kunstenaar Anne Wenzel gaat het ontwerp van de ijsvogels nu uitwerken tot een zogenaamd definitief ontwerp. In haar atelier in Rotterdam boetseert ze de ijsvogels met de hand op. Bij de uiteindelijke uitvoering krijgen de beelden van de ijsvogels meer detail. Ook de glazuren krijgen veel meer kleurschakeringen en diepte. De keramieken beelden worden gevuld met micro-beton voorzien van betonijzer als wapening. Hierdoor is het keramiek zowel vorst- als vandalismebestendig. De beelden worden met ankers vastgezet aan een zuil van bewapend terrazzo. Het terrazzo plateau heeft dezelfde uitstraling als de trappartij van natuursteen. De vogels hebben een afmeting van 5,30 meter (vogel op zuil), 2,30 meter (opstijgende vogel) en 1,30 meter (vissende vogel). Bij de plaatsing van de vogels heeft Wenzel rekening gehouden met de overige functies rond de haven. Zo geeft de vogel op de zuil voldoende ruimte voor de marktkramen en kan de zuil als zitbankje dienen. Het streven is dat zowel de drie vogels, de havenkom als het vernieuwde plein in het najaar van 2019 opgeleverd worden.