Fruitspeen slecht voor gebit

ALMELO - Wellicht heeft u hem al een keer voorbij zien komen, de 'Chinese' fopspeen, ook wel fruitspeen, sabbelzakje of de gezonde speen.

Deze spenen winnen aan populariteit en worden steeds vaker aangeboden in Nederlandse, maar ook Chinese webshops. In de speen kunnen stukjes fruit worden gedaan, waar het kind op kan zuigen. De reacties op de fruitspeen zijn veelal positief. Ouders vinden de fruitspeen handig om kinderen spelenderwijs te leren wennen aan smaken. Is deze fruitspeen wel zo verstandig? Manon Hemmer (Tandarts van JTV Twente) is zeer duidelijk in haar reactie op de fruitspeen: "Superslecht voor het gebit!" In fruit zitten veel natuurlijke suikers, waardoor door het gebruik cariës (een gaatje) op de loer ligt. Omdat de pH waarde van fruit laag is, is er daarnaast ook gevaar voor erosie. Het constant sabbelen op een fruitspeen en de daarbij behorende blootstelling van suikers aan het gebit, is funest voor het gebit van uw kind.

Overige gevolgen
Ook heeft de grootte van de speen invloed op de mondmotoriek. Doordat de tong naar beneden gedrukt wordt, ontstaat er een lage tongligging, met allerlei logopedische en orthodontische gevolgen. Tevens went een kind alleen aan de structuur van een voedingsmiddel wanneer het kind deze echt in de mond heeft en er op leert kauwen. Advies van Jeugdtandverzorging Almelo is dan ook: Leer uw kinderen 6 à 7 eetmomenten op een dag aan, zodat het glazuur tussen de eetmomenten door minimaal 2 uur kan herstellen. Daarnaast doet u er verstandig aan om uw kind vanaf het eerste tandje, mee te nemen naar de mondzorgpraktijk. Ga voor meer informatie naar de website van Jeugdtandverzorging Almelo: www.jeugdtandverzorgingalmelo.nl.