Afbeelding
Foto:

Column: Het Milieu

We zijn met ons allen opeens erg druk met het klimaat. De politieke partijen denken er allemaal anders over en: wat is waarheid?

In de media: "De politiek moet er mee aan de slag". "Zij moeten wet en regelgeving opstellen in de vorm van 'to do or not to do'". Niet alleen de politiek, maar ook wij, de burger moet er mee aan de slag. We weten altijd precies wat de ander moet doen, maar wat kan ik doen, laten we eens na onszelf kijken.


Tien jaar geleden wilde mijn zoon geen vlees meer eten, oké jongen, dan krijg jij geen vlees meer, maar gebruik ik noten, vleesvervangers, iets vaker een ei of meer kaas in sausjes op de groenten. Destijds was het goedkoper om die artikelen te kopen dan vlees. Inmiddels is de zoon het huis uit en regelt hij zijn eten zelf. Wel ben ik doorgegaan met vleesvervangers in de macaroni, bami etc. In eten waar je alles door elkaar hutselt is vlees slechts een onderdeel van het geheel. Ik denk dat de meeste mensen het eens zijn dat veel vlees niet nodig is, ook in verband met het milieu.


Het vreemde doet zich nu voor dat vleesvervangers steeds duurder worden, een zakje noten is niet echt goedkoop, vega vlees is soms nog duurder dan reclame aanbiedingen van kip, rund of varkensvlees. Ik heb aan verschillende mensen gevraagd: "Zou je minder op vakantie gaan omdat het ook milieu-belastend is". Dan is het antwoord vaak: "Ik heb mijn vakantie nodig en die paar keer per jaar zal heus niet zo erg zijn voor het milieu". "Zou je dan eerder gaan vliegen, met de auto rijden of met de fiets kampeertochten maken". Dan is meestal het antwoord: "Moeten we nu ook al de vakantie inleveren. We mogen al geen vuurwerk, geen paasvuren, diesel rijden, niet overal in de binnenstad met auto's komen"…


Een milieubewuste kennis, volgens haarzelf, is gek op mooie nieuwe kleding, dus ik vroeg haar: "En als je nu eens een heel jaar geen nieuwe kleding zou kopen in verband met het milieu en zeker omdat je nog genoeg hebt". Het antwoord was: "Die twee paar schoenen en die vijf jurkjes en enkele andere kledingstukken zullen echt niet zo milieubelastend zijn. Kijk eens naar Rusland, China en Amerika, dat zijn de grote vervuilers". Misschien is het goed als we eerst is gaan nadenken wat we "echt" over hebben voor het milieu voor we de politiek dwingen om maatregelen te nemen. De rekening komt toch bij ons uit, de consument. Omdat de industrie, als zij kosten moeten maken, dit gewoon doorberekent aan de consument.


Borbala, correspondent