Afbeelding
Foto:

Innovatieve oplossingen gezocht tegen kindermishandeling

TWENTE - Kindermishandeling komt helaas nog te veel voor, ook in Twente. Hoewel de overheden al veel doen in het herkennen en terugdringen van kindermishandeling en andere vormen van geweld, valt er toch nog veel winst te behalen.

Om te komen tot nieuwe, innovatieve oplossingen voor dit probleem organiseren de gemeenten, Universiteit Twente en Garage2020 een 'hackathon'. Deze zal gehouden worden van 1 tot en met 5 april. Kindermishandeling is samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving aldus de organisatie. De hackathon is een goede manier om samen met andere partners te werken aan dit probleem.

Wat is het?
Fleur Mensink is coƶrdinator van Garage2020: "Een hackathon is een event waarbij deelnemers non-stop bezig gaan om oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken. Tijdens deze hackaton gaan studenten uit verschillende studierichtingen in teams strijden voor het winnende idee. Zij krijgen daarbij begeleiding vanuit de betrokken gemeenten, van hulpverleners van Jarabee en Jeugdbescherming Overijssel, mensen uit het bedrijfsleven en Nokidding." Bij Nokidding werken mensen die te maken hebben gehad met kindermishandeling en daarover hun ervaring delen met als doel kindermishandeling te stoppen.

Herkennen
Kindermishandeling ontstaat niet van de ene op de andere dag, deze vormen van geweld sluipen er vaak door allerlei problemen in en komen voort uit onmacht. De verscheidene oorzaken zorgen ervoor dat er geen pasklare oplossing bestaat. De Hackathon tegen kindermishandeling wordt in drie regio's georganiseerd: Twente, Rotterdam en Leiden, Amsterdam en Eindhoven. Fleur Mensink: "De lokale winnaars krijgen op 16 april een plek op het landelijke event: 'Samen toekomst maken'. Een evenement over innovatie in het jeugddomein." Daar wordt het beste, meest innovatieve of misschien wel het meest 'simpele' en voor de hand liggende concept/prototype gekozen. De bedenkers van het winnende idee krijgen hulp van Garage2020 en het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) om het concept daadwerkelijk te realiseren. De 14 Twentse gemeenten gaan er daarna ook mee aan de slag. "We verwachten dat deze hackathon ons nieuwe ideeƫn geeft over hoe wij kindermishandeling nog beter kunnen aanpakken en gaan deze, mits passend, ook inzetten. De veiligheid van een kind staat daarbij altijd voorop", aldus de Tubbergse burgemeester Wilmien Haverkamp. Kijk voor meer informatie ook op: www.garage2020twente.nl