Afbeelding
Foto:

Het orgel is een heel mooi instrument

WIERDEN - Vol passie speelt de geboren en getogen Wierdenaar Gerrit Teunis (71) in de geïsoleerde ruimte achter de woning op zijn Johannus Monarke orgel, uitgerust met vier klavieren en pedaal.

Dit orgel heeft hij zo'n twaalf jaar geleden speciaal laten bouwen. Het is op een later tijdstip aangepast en uitgerust met een speciaal Hauptwerk systeem, een softwaresysteem dat gebaseerd is op MIDI. Het bevat bij Gerrit meer dan 15 verschillende orgels. Via dit computersysteem kan hij op het orgel allerlei klankkleuren laten horen, van romantisch tot barok. Het orgel bevat geluidsdragers, verborgen in de eiken kast met orgelpijpen achter in de ruimte. "Wat wil je horen? Het orgel van de Dom in Utrecht of van de St Lambertuskerk in Rotterdam, zeg het maar." Wanneer hij begint te spelen, waan je je meteen in de desbetreffende kerk. Het klinkt ongelofelijk mooi.

Jeugd
Al sinds zijn zevende jaar speelt Gerrit orgel. De liefde voor dit instrument zat er dus al vroeg in. "We hadden thuis een harmonium, zo'n ding wat je nog moest trappen. Eerst had ik les van juffrouw Tarner uit Almelo. Zij was heel streng. Als het haar niet aanstond kreeg je met een liniaaltje over de vingers." Vanaf zijn twaalfde jaar ging hij in Almelo naar de muziekschool. Vanaf zijn zeventiende tot zijn twintigste kreeg hij les van Bertus Wessels in de Hervormde kerk in Vriezenveen en daarna ontwikkelde hij zich verder via zelfstudie. Vanaf zijn twaalfde kon hij zich verder ontwikkelen op het orgel van de Gereformeerde kerk in Wierden. Hier is hij later ook vaste organist geworden. Ook heeft Gerrit nog diverse jaren als organist in de Hervormde Kapel gefungeerd. In totaal heeft hij dit 25 jaar gedaan.

Kathedralen
De term 'al doende leert men' ging voor Gerrit wel op. "Steeds meer kon ik mijn emotie en gevoel erin kwijt. Dat is wat muziek met mensen doet, wat voor muziek dan ook. De één houdt dus van orgel, de ander van piano of gitaar. Dat maakt niet uit. Ik ben een groot voorstander van goed muziekonderwijs. Daar wordt veel te veel op bezuinigd." Gerrit speelt geregeld op diverse orgels in kathedralen in het buitenland, met name Frankrijk. Op de vraag of orgels ouderwets zijn, kan hij stellig antwoorden dat dit niet zo is. "Met de huidige systemen is er veel mogelijk. Kijk bijvoorbeeld op: pcorgan.com"

Wie graag een keer bij Gerrit wil komen kijken of zelf even wil spelen, eenieder is van harte welkom. Bel voor een afspraak: tel. 06-19432897.