Afbeelding
Foto:

Versneld over naar LED of niet?

ALMELO - LED-verlichting heeft voordelen voor het milieu en voor de financiƫn, maar het overstappen vraagt een directe investering. Is het verstandig om direct over te stappen naar LED of is het beter te wachten tot het einde van de levensduur van de bestaande verlichting? Dat is precies wat gemeente Almelo gaat onderzoeken.

Met een Europese subsidie wordt de haalbaarheid van overschakeling naar LED-verlichting in openbare ruimten uitgevoerd. Het onderzoek wordt juist nu uitgevoerd, omdat door de snelle ontwikkeling LED-verlichting steeds goedkoper wordt en dus investeringen sneller terugverdiend worden met de gerealiseerde energiebesparing. Inmiddels is al wel duidelijk dat zo'n 10.000 van de 15.000 lichtarmaturen technisch en economisch geschikt zijn voor de omschakeling.

Verbruik
Gemiddeld verbruikt de gemeente Almelo 5,8 miljoen kilowattuur. 56 procent daarvan, ruim 3 miljoen kilowattuur, wordt gebruikt voor verlichting van openbare ruimten. De gemeente denkt dat een besparing van 50 procent haalbaar is door het toepassen van LED-verlichting. Naast besparing op de kosten voor de verlichting heeft de vervanging nog andere voordelen. Zo zijn kleuren beter te herkennen in LED-licht, kan de verlichting op afstand geregeld worden en draagt het wittere licht ook bij aan de sociale veiligheid die men ervaart. En natuurlijk is LED-verlichting duurzamer.

Uitkomsten
In april hoopt het college de uitkomsten van het onderzoek te kunnen presenteren. Dan moet niet alleen duidelijk zijn welke investering nodig is voor de vervanging, maar ook of direct overgaan tot vervanging verstandig is.