Afbeelding
Foto:

Ook internationaal veel flitsers

ALMELO - Maar weinig dingen storen de automobilist zo als de flitsers. Nederland heeft een zekere reputatie dat er op iedere kilometer snelweg wel een mobiele flitser of vaste flitspaal staat. Toch valt het in Nederland nog wel mee in vergelijking met sommige andere landen...


Hoewel ze natuurlijk op papier als doel hebben om de snelheid te verlagen en zo de veiligheid te vergroten, zien veel automobilisten het toch meer als een extra belasting. Ook andere overheden in Europa zien dit als een mooie bron van inkomsten.

Koplopers
We zijn al snel geneigd om te denken dat het in eigen land het ergste is, maar toch is juist België koploper bij het aantal flitspalen per vierkante kilometer. Uit Frans onderzoekt blijkt dat België de grootste flitspaal-dichtheid heeft van 67,6 flitsers per 1.000 vierkante kilometer. Op de tweede plaats staat Mala, een postzegel van een land met 21 camera's, waardoor de statistische dichtheid hoog is; 66,5 per 1.000 vierkante kilometer. Op de derde plaats staat Italië met 33,8 flitsers per 1.000 vierkante kilometer, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 31,3 per 1.000 vierkante kilometer. En ja: dan komt Nederland pas, met 23,7 flitsers per 1.000 vierkante kilometer.

Overtredingen
Een klein positief puntje is wel dat snelheidsovertredingen elders in Europa relatief lager bestraft worden. Nederland heeft namelijk statistisch niet de meeste camera's, maar wel de hoogste boetes. Een overtreding van 20 kilometer te hard kost in Nederland 165 euro, 135 euro in Frankrijk, 100 euro in België en Spanje, 60 euro in Portugal en slechts 25 euro in Polen. Noorwegen daarentegen kun je beter vermijden: 395 euro verpest je vakantie aardig goed!