Afbeelding
Foto:

Parkinson Café Nijverdal: Ontmoeten in een open sfeer

NIJVERDAL - Comfort en ontspanning is belangrijk voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt ook uit de animo voor het Parkinson café in de regio Salland/Twente. Samen kijken naar mogelijkheden en kansen bij de ziekte van Parkinson, kennis vergroten door te delen. Dàt is het streven van Parkinson Café Nijverdal", vertelt Marisca Hutten.

Marisca en John Hutten namen als vrijwilligers van de Parkinson Vereniging vijf jaar geleden het initiatief om een Parkinson Café in Nijverdal op te richten. De startbijeenkomst was in het voormalige pand van Braakman Noetsele en daarna bij rksv De Zweef aan de Koersendijk. Het Parkinson Café is een ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonismen (een verzamelterm voor aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson). "Er komen echter niet alleen mensen met Parkinson, maar ook partners, vrienden, mantelzorgers en zorgprofessionals", legt Marisca uit. "We organiseren tien bijeenkomsten per jaar, op de derde dinsdag van de maand, met uitzondering van de zomermaanden. Het aantal bezoekers wisselt maandelijks, maar er is altijd een vaste kern van ongeveer 25 mensen aanwezig. De bijeenkomst is niet alleen bedoeld voor mensen uit de gemeente Hellendoorn, maar ook voor Parkinson-patiënten uit omliggende plaatsen. De locatie in Nijverdal is echter geweldig. Laagdrempelig met een mooie entourage." De bezoekers van het café kunnen elkaar ontmoeten in een open en gemoedelijke sfeer. Daarnaast wordt informatie over diverse thema's of onderwerpen aangeboden. Of gewoon een gezellige en creatieve middag. De informatie kan worden verzorgd door deskundigen, maar ook door de bezoekers zelf. "We hopen mee te geven om niet vanuit de beperking te kijken, maar te laten zien wat nog wel kan. Daarnaast geven we ook aandacht aan naasten en mantelzorgers. We bieden aan hen allemaal handvaten, waardoor de cliënt zich beter gaat voelen", aldus Marisca.


Kom ook
Iedereen is welkom om te komen. De inloop tijdens een middag van het Parkinson Café is vrij. Marisca: "We merken dat er echt voor elkaar wordt gezorgd. Als er nieuwe bezoekers zijn, worden ze direct opgenomen in de groep. Iedereen voelt zich op zijn of haar plek. Je hoeft ook geen lid te zijn van de landelijke Parkinson vereniging om deel te nemen. Al zouden we dit wel fijn vinden, want met een groter ledenaantal kan de vereniging in een aantal gevallen ook een echt statement maken naar de politiek. Samen staan we sterker." Geïnteresseerd? Kijk eens op de website: www.parkinsoncafenijverdal.nl of stuur een email naar: info@parkinsoncafenijverdal.nl. U mag natuurlijk ook gewoon langskomen: elke derde dinsdag van de maand van 14.30 uur tot 16.30 uur. Iedere eerste dinsdagavond van de maand van 19.00 tot 20.30 uur is er een partnerbijeenkomst in de socioruimte van de Bendien Smitshof, Bendien Smitshof 38 in Nijverdal.


Programma 19 maart
Woningstichting Reggewoon is deze avond aanwezig voor meer informatie over: 'Hoe en wat als ik wil verhuizen'. 'Kan ik zomaar naar een zorgwoning?' En 'Wat is urgentie eigenlijk?' Op deze vragen wordt 19 maart een antwoord gegeven. Dit artikel is mogelijk gemaakt door een match op Beursvloer Hellendoorn. Het Parkinson Café maakte daar ook een match met de Reggehoeve. Daarmee is afgesproken dat men het eerste lustrum mag komen vieren bij deze luxe hippische 5 sterren accommodatie. Dat is op 16 april aan de Katenhorstweg 4a. De deelnemers van het Parkinson Café krijgen op 16 april een rondleiding en een kopje koffie of thee aangeboden. "De rest van het programma blijft nog even een verrassing. Het wordt in ieder geval een gezellige middag op locatie", aldus Marisca.