Afbeelding
Foto:

Scooterrijder nog vaak wegpiraat

ALMELO - Scooterrijders zijn nog te vaak ware wegpiraten op de Nederlandse wegen. Althans, als je de uitkomsten uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland mag geloven.

De verkeersveiligheidsorganisatie verricht regelmatig onderzoek naar de objectieve en subjectieve belevenis van veiligheid op de weg. Zo vroegen zij verkeersdeelnemers over waar zij in het verkeer een onveilig gevoel van krijgen. Bijna de helft van de weggebruikers noemde te hard rijdende scooters als een belangrijk punt van onveiligheid. Ook te hard rijdende automobilisten, onveilige oversteekplaatsen en appende automobilisten zorgen voor een gevoel van onveiligheid.

Stijging
Opmerkelijk is dat juist het gevoel van onveiligheid door te hard rijdende scooters toegenomen is sinds de afgelopen jaren. In 2016 gaf nog 5 procent aan dat ze zich hierdoor onveilig voelen, inmiddels is dit sterk gestegen naar 41 procent.

Oorzaken
Waar de sterke stijging precies vandaan komt is wellicht wat lastiger te zeggen. Wel noemt het VVN zelf het opvoeren van scooters als belangrijke factor. Hoewel de politie zeer alert is op gevaarlijke, opgevoerde scooters blijft de pakkans nog steeds relatief klein. Ook is er altijd een wapenwedloop tussen de opvoerders en wetshandhavers; er zijn steeds slimmere trucjes om het opvoeren te verdoezelen wanneer een rollerbankcontrole in zicht komt. Een ander aspect is de groei van de elektrische scooter. De afgelopen jaren is de verkoop sterk gestegen en vorig jaar reden er al ruim 27.000 elektrische scooters rond. Deze zijn weliswaar fluisterstil, maar daardoor ook juist iets gevaarlijker. Je hoort namelijk niet wanneer zo'n scooter op hoge snelheid op je af raast, wat kan zorgen voor een schrikreactie op de weg. De laatste bepalende factor is ook simpelweg dat we meer eten online bestellen, waardoor er ook meer scooters door de wijken sjezen met uw pizza, döner of kapsalon.

Rekening houden
VVN, politie en gemeenten hopen natuurlijk dat scooterrijders zich zoveel mogelijk aan de regels houden en handhaven wanneer dit nodig is. Het matigen van de snelheid is niet alleen fijner voor andere weggebruikers, maar voorkomt ook ernstiger letsel. Zo is een val bij 35 kilometer vaak een stuk minder ernstig dan bij een opgevoerde 60 kilometer per uur.