Afbeelding
Foto:

Een week zonder vlees, een uitdaging of niet?

Vorig jaar was de eerste keer dat de "Hippe Vegetariër" Isabel Boerdam 'De Nationale Week Zonder Vlees' organiseerde. Er waren toen al 32.000 deelnemers en bijna 300 restaurants serveerde vegetarische maaltijden. Zelf leeft Boerdam al 19 jaar als vegetariër en zij laat zien dat een vegetarisch eetpatroon zeer zeker niet saai hoeft te zijn.

Vaak wordt vlees toch als het belangrijkste deel van een maaltijd gezien. Kijk maar eens naar een menukaart in een restaurant. Het vlees wordt als eerste genoemd en vervolgens in kleine letters staat dan vermeld dat het geserveerd wordt met aardappel- en groentegarnituur. Toch wordt er steeds bewuster gekozen tussen wel of niet vlees eten. Mensen kiezen steeds vaker voor het minimaal één dag per week geen vlees eten, de flexitariërs. Volgens onderzoek van Natuur & Milieu in 2016 zou 67 procent van de Nederlanders flexitariër zijn.

Bewustwording
Boerdam wil absoluut niet iedere Nederlander verplichten om vegetariër te worden. Ze wil iedereen er alleen bewust van maken welke invloed vleesconsumptie heeft op het milieu en dat vegetarisch eten lekker is. Een week geen vlees eten bespaart zo'n 770 gram vlees, 130 liter drinkwater en 13,3 kg CO2. Als één persoon een heel jaar lang één dag per week geen vlees eet, zou dat een besparing betekenen van een 1000 liter drinkwater, 6 kg vlees en de uitstoot van CO2 wordt verlaagd met een hoeveelheid die gelijk staat aan meer dan 500 km autorijden met een gemiddelde auto. Noemenswaardige getallen en dan gaat het nog maar over één persoon.

Vervanging
In de supermarkt vindt u vele producten om een dag geen vlees te eten. Volop keuze in heerlijke groenteburgers, falafelballetjes en producten die op vlees lijken. Een snelle en makkelijke manier om een dag geen vlees te eten zonder dat er afgeweken hoeft te worden van het gebruikelijke eetpatroon. Zelfs voor vleeswaren voor op brood zijn er tegenwoordig plantaardige alternatieven. Maar u kunt er ook iets bijzonders van maken, zoals met een heerlijke stoofschotel van groenten en peulvruchten.

Inspiratie nodig?
Wanneer u inspiratie nodig heeft voor heerlijke maaltijden, schrijf u dan in voor de Nationale Week Zonder Vlees en u krijgt voor een hele week recepten voor ontbijt, lunch, snacks en diner toegezonden. Dit jaar wordt de Nationale Week Zonder Vlees gehouden van 11 tot en met 17 maart. Kijk op www.weekzondervlees.nl voor meer informatie. Gaat u de uitdaging aan?