Afbeelding
Foto:

Geld voor aanpak met asbest verontreinigde bodem

TWENTE - In 1993 werd het gebruik van asbest al verboden, maar nog steeds vormt asbest een groot probleem. Niet alleen in de vorm van daken op woningen, schuren, stallen en bedrijfspanden, maar ook door vervuiling van de bodem.

Zo werden vroeger zandwegen en erven regelmatig verhard met puin en andere bouwmaterialen. Ook asbesthoudende materialen werden voor verharding gebruikt. U kunt zich misschien voorstellen dat door slijtage van de weg er veel vezels ook in de bodem terecht gekomen zijn. Dit is maar één van de voorbeelden over hoe bodemverontreiniging is ontstaan. De provincie Overijssel stelt geld beschikbaar voor de aanpak van de verontreiniging.

Omvang
De provincie stelt een bedrag van 6,5 miljoen euro beschikbaar voor 62 saneringsprojecten en 172 bodemonderzoek in 7 gemeenten. Het zwaartepunt ligt in Hof van Twente, niet zo verwonderlijk aangezien daar de asbestdakenproducent Eternit gevestigd was. Verder worden met het bedrag projecten gefinancierd in de gemeenten Borne, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden, Haaksbergen en Twenterand. Een deel van het bedrag zal ook gebruikt worden voor de oprichting van een gezamenlijk projectbureau.

Veel fronten
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het zoveel mogelijk uitbannen van asbestvezels vanwege de gezondheidsproblemen die erdoor veroorzaakt worden. Er is al een begin gemaakt met vervanging van asbesthoudende daken, die overigens in 2024 allemaal verwijderd moeten zijn. Wegen waarvan bekend was dat er asbest in verwerkt was, zijn ook al deels aangepakt. Toch zijn er in de zeven gemeenten nog tal van verontreinigde erven en percelen. Door het projectbureau worden deze in kaart gebracht en gesaneerd. Door de krachten te bundelen moet de aanpak van de verontreiniging efficiënter en kostenbesparend zijn.