Afbeelding
Foto:

Steeds betere overlevingskans bij hartstilstand

TWENTE - De afgelopen jaren is de overlevingskans bij een hartstilstand toegenomen. Dit is te danken aan het groeiend aantal Automatische Externe Defibrillatoren dat in de openbare ruimte te vinden is, maar ook de grotere hoeveelheid lekenhulpverleners die de levensreddende apparaten kunnen bedienen.

Meer AED's
De Hartstichting becijfert dat er nu zo'n 18.000 geregistreerde AED's in Nederland zijn. Hiervan is zeventig procent dag en nacht beschikbaar. Er waren eigenlijk best al veel AED's in Nederland te vinden, maar lang niet alle apparaten zijn ook daadwerkelijk aangemeld bij een netwerk. Hierdoor weten lekenhulpverleners lang niet altijd dat er een AED in hun buurt te vinden is. Het promoten van het aanmelden van AED's heeft dus een positief effect gehad.

Lekenhulpverleners
Er zijn ook steeds meer burgerhulpverleners die de levensreddende AED kunnen bedienen; inmiddels landelijk zo'n 225.000 mensen. Deze zijn dan snel op te roepen, waardoor ze gemiddeld 2,5 minuut eerder bij het slachtoffer zijn dan hulpdiensten. Zeker in een gebied als Twente, waar in de buitengebieden een ambulance langer op zich laat wachten, kan dit het verschil maken tussen wel en niet overleven. De overlevingskans neemt namelijk na zes minuten aanzienlijk af. Het leren reanimeren met en zonder de AED is dan ook een vaardigheid die eigenlijk iedereen zou moeten beheersen. Dat het versterken van het AED-netwerk en inzetbaarheid ook echt levens kan redden blijkt ook uit de sobere cijfers over de hoeveelheid hartstilstanden en overlevingskansen. Jaarlijks krijgen ruim 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Nu overleeft ongeveer 10 tot 20 procent van hen dit. In zeventig procent van de gevallen zijn er omstanders aanwezig wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Hoe meer mensen kunnen reanimeren en hoe dichter bij een AED is, hoe hoger de overlevingskans. Het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator vergroot niet alleen de inherente overlevingskans, maar kan ook blijvende schade voorkomen. Na een geslaagde reanimatie herstelt 90 procent van de slachtoffers volledig.