Afbeelding
Foto:

Is een vmbo-campus haalbaar?

ALMELO - De gemeente Almelo en de bestuurders van CSG Het Noordik, Het Erasmus, Zone.college, Pius X College en Scholengemeenschap Canisius hebben elkaar gevonden om vergaande, duurzame samenwerking voor het vmbo in Almelo te realiseren. Op maandag 11 februari werd een intentieverklaring getekend.

De bestuurders van de vier schoolbesturen in Almelo hebben gezamenlijk ambities geformuleerd voor duurzame samenwerking in het vmbo. Er zijn vier vmbo-scholen op drie locaties. Door dalende aantallen leerlingen dreigen de scholen kwetsbaarder te worden. Als scholen in Almelo niets doen, verschraalt het onderwijsaanbod, terwijl de vraag naar onder andere technisch personeel onverminderd groot blijft. Samen met de gemeente bestaat de wens om duurzame samenwerking in het vmbo op één locatie in Almelo te realiseren: een vmbo-campus.

Kansen
De schoolbesturen die bij het traject zijn betrokken hebben allemaal hun eigen achtergronden en identiteit. De vier schoolbesturen behouden bij de samenwerking hun zelfstandigheid, maar kunnen door duurzame samenwerking nog beter vmbo-onderwijs bieden. Doelstelling is om samen vmbo-onderwijs te realiseren dat gericht is op de toekomst; onderwijs dat is afgestemd op en samenwerkt met de regio (basisonderwijs, mbo, bedrijfsleven). De ambities voor duurzame samenwerking in Almelo zijn vastgelegd in een startdocument. Vanuit het belang en perspectief van de leerling worden keuzes gemaakt. Bestuurders spreken de ambitie uit om zoveel mogelijk onderwijsrichtingen te behouden.

Duurzame samenwerking
Het idee voor een vmbo-campus is ontstaan vanuit het belang van goed onderwijs en optimale kansen en keuze voor de leerlingen. De basis van de samenwerking op de campus is gericht op de beroepsgerichte opleidingen. Op de campus wordt ieder kind gekend en is er voor iedere leerling individuele begeleiding om de beste route te kiezen. Juist door het onderwijs samen te organiseren kunnen de besturen recht doen aan iedere leerling. Kleinschaligheid komt in de organisatie van het onderwijs, alsmede in de huisvesting, tot uiting.