Afbeelding
Foto:

Stem op het haven-kunstwerk

ALMELO - Over smaak valt niet te twisten, maar wél te stemmen. De gemeente nodigt Almeloërs namelijk uit om hun mening te laten horen over het beoogde kunstwerk op de kop van de haven.

De grootschalige herinrichting van dit gebied is straks pas helemaal af wanneer er een nieuw kunstwerk is. Dit is een proces waarbij de gemeente zeker niet over één nacht ijs ging. Kunst in de openbare ruimte moet immers aan veel factoren voldoen: niet te duur, goed te onderhouden, hufter-proof en oh ja, liever ook niet een spuuglelijk gedrocht. Want het oog wil ook wat.

Kunstenaars
Uiteindelijk werden na een eerste selectie drie kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp in te dienen. Anne Wenzel, Q.S. Serafijn en Rob Sweere maakten ieder een uniek ontwerp.

Ontwerpen
Anne Wenzel kwam met een concept van drie vogels van geglazuurd keramiek, die dan neerstrijken rond het water in de haven. Compleet met een bank aan de voet van de vogels, zodat ook de Almeloërs uit kunnen rusten. Q.S. Serafijn schreef een sprookje over een kikker en een Argonaut. Twee beelden van gepolijst aluminium met groene accenten staan symbool voor het verleden en de toekomst. Het laatste ontwerp van Rob Sweere is een steeds groener wordende oase; mensen kunnen dan vanaf 3 meter hoogte op de markt en haven uitkijken, met een bankje als ontmoetingsplek. Een aankleding met klimplanten en bloemen en LED-verlichting moet dit een echt baken maken.

Stemmen
Iedereen mag nu meestemmen op hun favoriete ontwerp voor het kunstwerk. Stemmen uit Almelo, Aadorp, Bornerbroek en Mariaparochie tellen mee voor 80 procent. Ook anderen buiten Almelo met een postcode beginnend met 76 kunnen stemmen, dit telt dan mee voor 20 procent. Het stemmen kan gemakkelijk online via enquete.almelo.nl. De stemronde loopt nog tot en met zondag 3 maart. De gemeente zal dan op vrijdag 15 maart bekendmaken welk kunstwerk wint. De gemeente hoopt natuurlijk dat veel mensen de moeite nemen om een stem uit te brengen, zo moet voldoende draagvlak ontstaan voor de uiteindelijke keuze.