Afbeelding
Foto:

Ieder kind verdient een waardige rustplaats

ALMELO - Het is een leed dat onbeschrijflijk is; de dood van je eigen kind. Ondanks alle medische zorg komen er door uiteenlopende factoren jaarlijks rond de 800 kinderen levenloos ter wereld.

Voor ouders is het verwerken van dit verlies natuurlijk zeer moeilijk. Sinds 4 februari is het mogelijk voor ouders om ook een levenloos geboren kind bij te schrijven in de Basisregistratie Personen. Ook de begraafplaats Almelo biedt nu de mogelijkheid om levenloos geboren kinderen te laten registreren.

Wijziging BRP
Tot voor kort werden levenloos geboren kinderen veelal anoniem begraven en zonder naam in het begraafregister geregistreerd. De wijziging van de Wet BRP komt voort uit een petitie van ouders die het als een groot emotioneel gemis zien en als feitelijk onjuist ervaren dat hun levenloos geboren kind niet in de basisregistratie voorkomt. Vanaf 4 februari 2019 is het met terugwerkende kracht mogelijk levenloos geboren kinderen in de BRP te registreren. Ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen worden opgenomen in de basisregistratie.

Begraafplaats
Het is vanaf nu ook mogelijk om levenloos geboren kinderen te laten registreren op de gemeentelijke begraafplaats 't Groenedael. Er zijn al veel inwoners die bij de begraafplaats hebben geïnformeerd naar de mogelijkheden voor het onder naam laten registreren van de levenloos geborenen in het begraafregister. Inmiddels zijn ook al een aantal namen in het register ingevoerd. De beheerder van de begraafplaats hoopt met deze administratieve aanpassing bij te dragen aan het proces van erkenning van levenloos geboren kinderen, die voor veel ouders blijvend deel uitmaken van het gezin.