Afbeelding
Foto:

Verzamelen is niet ouderwets

WIERDEN - Dat verzamelen niet ouderwets is, bleek wel tijdens de avondbeurs van de Culturele Vereniging voor Verzamelaars (CVVV) op dinsdag 12 februari in het Oosterhoes bij het Wedervoort. De ruilbeurs wordt hier elke tweede dinsdagavond van de maand gehouden. Zowel jong als oud bekeken elkaars verzameling. Waar de ouderen al langdurig postzegels, munten of ansichtkaarten verzamelen, zijn kinderen vooral geïnteresseerd in de voetbalplaatjes van de Nederlandse voetbalclubs die men bij Albert Heijn krijgt.

"Vorige week hebben we zelfs in samenwerking met de supermarkt een ruilavond voor alleen voetbalplaatjes gehouden, het liep storm. Maar we merken dat kinderen tegenwoordig veel vluchtiger verzamelen. Dan weer dit en dan weer dat. Je zult zien, ze hebben straks het album vol en dan is de kick er weer af. Maar goed, het verzamelen bestaat dus nog steeds, ook onder jongeren", meent secretaris Jan Grobben van CVVV. Ook de zusjes Anne-Ruth, Rebecca en Deborah zijn druk in de weer met het verzamelen en ruilen van voetbalplaatjes. Ze houden al die tijd al een nummerlijst bij en nummers die ze al hebben, strepen ze door. "We moeten er nog wel een aantal voordat onze album vol is en de spaaractie duurt denk ik niet zo lang meer", verzucht één van de zusjes. De ouderen van de club vinden de gedrevenheid van de kinderen wel grappig. Jesse Grobben uit Wierden (10) vindt aparte soorten stenen verzamelen ook heel leuk en misschien gaat hij nog wel meer verzamelen.


Munten en meer
De ouderen zijn al verzamelaars vanaf hun jeugd en al jaren lid van CVVV. Momenteel kent de club 23 leden uit Wierden en omstreken. De club vergrijst en kan er wel jongere leden bij gebruiken. Freddie Terpelle uit Rijssen is druk met postzegels zoals een speciale vogelcollectie van Europa en alles uit Australië tot 1950. "De Engelandcollectie heb ik niet meer. Het werd een beetje teveel, je moet keuzes maken." Postzegels verzamelen gaat heel secuur. Aanpakken met een pincet zodat er geen tandjes afbreken. Wierdenaar Gerrit Weijers heeft een uitgebreide muntencollectie bij zich van Nederland en een klein beetje van Duitsland. De oudste aanwezige, Jan Wassink (89) uit Almelo, is een verwoed ansichtkaartenspaarder. Vooral oude kaarten van gebouwen die inmiddels afgebroken zijn en straten en pleinen die in de jaren erg veranderd zijn. Vol passie laat hij zijn collectie zien. Twee keer per jaar is er een zogenoemde dagbeurs in het Anker met een veiling.