Afbeelding
Foto:

Boeiende beeldende kunst in Wierden; drie keer anders

WIERDEN – Autodidacten en kunstenaars met een officiële opleiding kunnen heel goed samengaan.

Dat bewijzen galeriehouders Jannie en Johannes Dollen de komende maanden bij Galerie Tolg'Art aan de Tolgaarde in Wierden. Zaterdag 16 februari van 14.00 tot 16.00 uur is de opening van de nieuwe voorjaarsexpositie bij Tolg'Art. Suus Kooijman, Jan Neetens en Arie Goedhart laten een intrigerende selectie uit hun werk zien. Ze zijn 16 februari ook zelf aanwezig.

Gelaagd
Suus Kooijman (1960, Stoutenburg) volgde de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Zij schildert op het platte vlak, onderzoekt altijd hoe zij ruimtelijk kan werken om ritme, ruimte en materie tot eenheid te maken. Ze werkt vooral met bijenwas. Haar werk oogt transparant en los van de materie. Ze stuurt, ontdekt en grijpt in bij het tot stand komen van de lagen, maar de warme was vloeit zichzelf tot een voorstelling die vooraf niet bekend is.

Vingersporen
Autodidact Jan Neetens (Antwerpen 1951) ontwikkelde zichzelf in het kunstvak. Zijn werk als psychiater bracht hem naar Nederland. Zo'n twintig jaar geleden kwam hij in aanraking met het vormen van beelden en het gieten van brons. Na zijn verhuizing naar Twente ging hij daarin verder. Zijn figuratieve beelden vertonen vingersporen in de gebruikte was. De dialoog tussen oog, handen, was of klei fascineren hem. Zijn anatomische kennis helpt hem van de geraamteopbouw tot de laatste details.

Stevig lijnwerk
Arie Goedhart (1944 Alphen a/d Rijn) woont al jaren in Hoogeveen. Naast zijn dagelijks werk tekent deze autodidact ook al een leven lang. Natuurlijke landschappen inspireren hem. Wonderlijk licht en grillige boomvormen legt hij vast. De expositie loopt tot en met 23 maart 2019. Openingstijden: donderdag 13.00 – 17.30 uur, vrijdag 13.00 – 17.30 uur, zaterdag 10.00 – 16.00 uur, laatste zondag van de maand 13.00 - 17.00 en op afspraak.