Afbeelding
Foto:

Nieuwe bestemming voor De Heemde met hulp van inwoners

ALMELO - In augustus vorig jaar riep de gemeente Almelo inwoners op om mee te denken over een nieuwe invulling van het leegstaande schoolgebouw De Heemde. Er werden 17 ideeën aangedragen.

Gemeente Almelo experimenteerde bij De Heemde met participatieprocessen. Ze wilden burgers mee laten denken en mee laten beslissen bij de nieuwe bestemming voor De Heemde. Niet alleen ideeën waren van belang, maar met name ook de financiële haalbaarheid.

Invloed burgers
Op verschillende momenten in het gehele traject konden inwoners meedenken. Tijdens buurtgesprekken kon men bijvoorbeeld aangeven wat men belangrijk vond bij de herontwikkeling. Zo kon er een voorkeur worden uitgesproken voor de functie van het gebouw. Ook konden er ideeën worden ingediend en kon men een voorkeur worden uitgesproken voor één van de vier door de vakjury genomineerde plannen.

Nieuwe invulling
Het plan van 'Samen de Heemde' kreeg van zowel inwoners als de vakjury de voorkeur. Het plan omvat het ontwikkelen van acht energieneutrale koopappartementen in het pand aan de Henriëtte Roland Holstlaan en een ontmoetingsplek voor de buurt. Het doel is om binnen drie maanden tot overeenstemming te komen over de verkoop door de gemeente en de aankoop door Knuif Bouwcombinatie uit Almelo, de initiatiefnemer van het plan. De gemeente heeft het voornemen om nog een avond te organiseren waarbij er opnieuw meegedacht kan worden over de verdere uitwerking van de plannen.