Afbeelding
Foto:

XL Businesspark zit in de lift

ALMELO - Nog niet zo lang geleden was het 't zorgenkindje van Twente. Wat moest er toch terecht komen van het XL Businesspark? Was het terrein niet vele maten te groot? Nu, 2019, zijn de kansen finaal gekeerd. Het ene na het andere bedrijf is er uit de grond gestampt.

Grote jongens als Kees Smit, Madison, Timberland en Heylen, gemengde bedrijven tussen maakindustrie en logistiek streken neer. De mogelijkheden van containerterminal, het water en de snelweg geven vaak de doorslag bij de keuze voor het XL. For Farmers en Akzo zijn grootgebruikers van de terminal. André Pluimers van Bolk Transport, Port of Twente én aandeelhouder in CTT (Combi Terminal Twente) schetste voor de bestuursdelegatie van de provincie Overijssel het succesverhaal. Hoe een bedrijventerrein uit het slop geraakte.


Ommekeer
Het succes van het XL Businesspark heeft een even op zich laten wachten. Zo was de economische crisis een belemmering en de sluis bij Eefde kampte met problemen wat de bereikbaarheid per schip bemoeilijkte. Dankzij grote inzet van de branchevereniging Port of Twente kwam er een positieve ommekeer. Nu ziet het er naar uit dat het XL park in 2020 bij de top drie van de logistieke regio's in Nederland zal horen. 'De banenmotor draait op volle toeren!' zegt André Pluimers. Samen met bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen investeerde de provincie Overijssel in de bereikbaarheid en goed opgeleid personeel. Door de aanleg van een tweede sluis bij Eefde, door de verruiming van de Twentekanalen en betere sluisbediening kan ingespeeld worden op de groeiende vraag naar containeroverslag. Inmiddels is een groot aantal kavels op de Twentse logistieke hotspot verkocht en bebouwd.


Groene Delta
'Met 7,5 hectare uitgegeven, ontwikkelovereenkomsten voor 14 hectare en opties op nog eens 22 hectare zitten we met ons resultaat over 2018 ruim boven de prognoses. We maakten een trage start, maar nu gaat het hard!' vertelt XL-park directeur Jan Geerdink. Eigenlijk is de laadkade inmiddels alweer te klein en wordt de mogelijkheid voor uitbreiding onderzocht. 'Binnenkort beginnen we met de aanleg van 12 hectare Groene Delta; een compensatiegebied voor heel veel bomen, groen en waterretentie.' Ook over duurzaamheid, warmteterugwinning en zonne-energie is het gesprek in volle gang. In dit tempo zit het XL park binnenkort mudvol. Moet er dan weer worden uitgebreid? Daarover is Geerdink gereserveerd. 'Voor uitbreiding zijn hier nagenoeg geen mogelijkheden. Er zijn bovendien nog altijd teveel overtollige hectares bedrijventerrein in Twente. Je moet dus goed kijken naar kwalitatieve invulling. Strategisch programmeren, heet dat.'


Bedreiging
De supersnelle groei van het XL Businesspark heeft een schaduwkant. Twente telt 30.000 banen in logistiek en transport en op dit moment zijn er 1500 vacatures. Het vinden van personeel is dan ook een uitdaging. Er zijn diverse initiatieven ontstaan samen met gemeenten ROC's, om zo mensen te vinden en waar mogelijk, werkzoekenden om te scholen naar een baan in de logistiek. Er is voldoende werk én werkzoekenden, die dus wel nader bij elkaar gebracht moeten worden.