Afbeelding
Foto:

Zet de verwarming lager op de landelijke Warme Truiendag

TWENTE - Dit jaar wordt voor de dertiende keer de warmetruiendag gehouden. Het is een actie door Klimaatverbond Nederland in het leven is geroepen.

Door met z'n allen een steentje bij te dragen, kan er veel bereikt worden op het gebied van duurzaamheid en besparing. Door de verwarming een graad lager te zetten, kan al zes procent bespaard worden op de energiekosten en eveneens zo'n zes procent op de CO2-uitstoot. In 2015 bleek uit onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland en de overheid nog dat winkels, kantoorpanden en woningen een grote invloed hebben op de omvang van milieuvervuiling. Door verwarming, koeling, verlichting en apparatuur waren zij voor 36 procent van de landelijke CO2-uitstoot verantwoordelijk.


Verduurzaming
De laatste jaren is er natuurlijk wel het nodige geïnvesteerd in het duurzamer maken van gebouwen. Er is geïsoleerd om te kunnen besparen op verwarming en op koeling. Ook is men bewuster van verlichting. Zo worden er bijvoorbeeld geen gloeilampen meer gebruikt, maar is men overgestapt naar LED-verlichting. Ook branden lampen minder door deze op een bewegingssensor of tijdklok aan te sluiten of heel bewust uit te schakelen. Inmiddels zijn al ruim 160.000 acties aangemeld via de website www.warmetruiendag.nl. Diverse gemeenten doen mee met de actie en zullen op 15 februari de thermostaat een graad lager zetten in hun gebouwen. Verder doen veel scholen, kinderopvangorganisaties, bedrijven en allerlei andere instanties mee. Niet alleen heeft de Warmetruiendag tot gevolg dat op deze dag er bewuster met energie wordt omgegaan. Uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg uit 2016 blijkt dat één op de vijf mensen na de Warmetruiendag bewuster omgaat met energie. Hoe mooi is het om bijvoorbeeld de jeugd via scholen er al op jonge leeftijd bewust van te maken? Wat houdt u tegen om mee te doen met de Warmetruiendag? Kaart het aan bij uw bedrijf, organisatie, school of vereniging en doe mee. Via www.warmetruiendag.nl kan berekend worden, hoe groot de besparing kan zijn. Aanmelden kan ook via deze website, maar is niet noodzakelijk.