Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wie komt voor uitkering, moet weg kunnen met werk

ALMELO - Wie in 2019 bij de gemeente Almelo aanklopt voor een uitkering, moet zoveel mogelijk weer met een baan geholpen worden. De gemeente wil Almeloƫrs nog beter begeleiden van werk naar werk, om zo het aantal uitkeringen verder terug te dringen.

Het is geen geheim dat ook in Almelo eerder nog relatief veel uitkeringen verstrekt werden. Maar mede door het overhevelen van veel taken op het gebied van werk, inkomen en zorg is ook Almelo genoodzaakt om in het uitkeringsbestand te snijden. Het doel is om zoveel mogelijk mensen uit de bijstand te helpen en te houden. De gemeente zelf moet hiervoor ook sterk aan de bak; samen met maatschappelijke partners moet veel gedaan worden om mensen uit een uitkeringssituatie te halen.

Tot nu toe
Afgelopen jaar werden al mooie resultaten behaald om het aantal ontvangers van bijstand terug te dringen. In de tweede helft van 2018 nam dit af met 100 mensen. De gemeente keerde over heel 2018 ongeveer 1 miljoen euro minder uit aan bijstand. De ambitie is om in 2019 opnieuw een forse daling te realiseren. Het Werkplein Twente heeft als doelstelling om het aantal bijstandsuitkeringen met 250 te verminderen. Zo werkt de gemeente ook het tekort op deze taakstelling weg; eerder 1,1 miljoen euro. Geld dat elders ook hard nodig is.

Het plan
Wethouder Maathuis van Sociale Zaken: "We vragen als gemeente het nodige van mensen die zich melden voor een uitkering. We hebben een duidelijke benadering op het Werkplein. Mensen die binnenkomen voor een uitkering, gaan zoveel mogelijk weg met een baan." De aanpak is in de afgelopen maanden hiervoor aangepast en aangescherpt. Sinds augustus wordt iedereen die zich meldt voor een uitkering als werkgeschikt beschouwd. Iemand wordt dan onmiddellijk, liefst nog dezelfde dag, doorbemiddeld naar werk. Een matcher van het Werkplein gaat hiervoor direct aan de slag. Alleen als er zeer goede motieven zijn om nog niet direct aan de slag te kunnen, kan er recht op een uitkering zijn. "Het recht op een uitkering moet steeds meer uitzondering zijn en werk steeds vaker de regel."