Afbeelding
Foto:

Een sedumdak iets voor u?

TWENTE - Het sedumdak is bij het grote publiek misschien nog niet bekend, maar het is een vorm van een groen dak of te wel een dak dat begroeid is met planten. In het geval van een sedumdak bestaat de begroeiing uit vetplantjes. Een sedumdak is geen dakbedekking op zich, maar een toevoeging op een normale dakbedekking van bijvoorbeeld bitumen.

Een dak dat begroeid is, heeft een aantal voordelen. Allereerst ziet het er niet zo saai uit als de standaard dakbedekking. Het ziet er elke keer weer anders uit door verandering in temperatuur en vochtigheid. Verder zorgt een dak met begroeiing ervoor dat het op warme dagen koeler blijft in huis. Ook zorgt de beplanting ervoor dat een deel van het regenwater wordt opgenomen en niet wordt afgevoerd naar het riool. Verder hebben planten een luchtzuiverende functie.

Opbouw
De bestaande dakbedekking zorgt ervoor dat het dak waterdicht is. Bij het maken van een sedumdak wordt er daarom ook begonnen met een beschermlaag. Deze laag zorgt er onder andere voor dat wortels van de begroeiing de dakbedekking niet aantasten. Vervolgens wordt een drainagelaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat overtollig water via de hemelwaterafvoer kan wegstromen. De volgende laag bestaat uit een filterdoek en deze werkt eigenlijk op dezelfde wijze als een koffiefilter: water gaat er wel doorheen, maar iets anders niet. Na al deze lagen is volgen pas de bodem en de beplanting met vetplantjes.

Toepasbaarheid
Een sedumdak kan toegepast worden op bijvoorbeeld een plat dak van schuur of garage, maar ook op hellende daken. Er moet bij de aanleg echter wel rekening gehouden met het type dak. Zo is voor een plat dak de drainage veel belangrijk dan op een hellend dak, omdat bij een schuin dak het water automatisch wordt afgevoerd. Bij een hellend dak moet verder meer rekening gehouden worden met het niet verplaatsen van de begroeiing door de zwaartekracht. Natuurlijk moet vooraf bekeken worden of de dakconstructie het extra gewicht van een sedumdak kan dragen. Er moet al snel rekening gehouden worden met zo'n 50 kg extra per vierkante meter.

Onderhoud
Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig, maar wel iets meer dan een dak met bijvoorbeeld een bitumen bedekking. Net als met een gewoon dak moet ervoor gezorgd worden dat het teveel aan water weg kan. Regelmatig dakgoten en dergelijke schoonmaken blijft ook bij een sedumdak noodzakelijk. De beplanting kan verder goed tegen droogte, maar af en toe water geven in droge periodes voorkomt dat planten afsterven. De bodem van een sedumdak is voedingsarm, maar een enkele keer bemesten kan geen kwaad, dat houdt de beplanting in goede conditie. Voorkom echter wel dat de grond te vruchtbaar wordt, want dan krijgt onkruid meer kans. In de loop der tijd zal wel enige ongewenste begroeiing komen, ook zonder bemesting. Zaak is wel om deze te verwijderen om verdringing van het sedum te voorkomen.

Zelf doen
U kunt professionals inhuren voor de aanleg van een sedumdak. Zij zorgen ervoor dat alles op maat op de juiste manier geplaatst worden. Het zelf aanleggen van een sedumdak is ook mogelijk. U kunt het laag voor laag aanbrengen op het dak, maar om het u makkelijk te maken zijn er ook ondernemingen die kant-en-klare bakken leveren. Dan is het alleen nog een kwestie van het plaatsen van de bakken op het dak. Voor u aan de slag gaat, kunt u nog kijken of er subsidiemogelijkheden zijn in uw gemeente. Is dat niet het geval, dan komt u mogelijk nog wel in aanmerking voor bijvoorbeeld de Duurzaamheidslening via SVn, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.