Afbeelding
Foto:

Gaat de houtkachel in rook op?

TWENTE - De traditionele houtkachel lijkt zijn langste tijd gehad te hebben, hoewel een algeheel verbod er vooralsnog niet komt. Eerder deze maand liet staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten dat er strengere regels komen voor houtkachels.

Er zal onder meer een protocol komen om overlast door houtkachels tegen te gaan. Zelfs onder de meest gunstige omstandigheden produceren kachels uitstoot die hinderlijk is voor mensen met uiteenlopende klachten zoals astma.

Populair
Je zou het niet zeggen, maar één op de vijf huishoudens heeft nog een open haard of houtkachel. De liefhebber zweert erbij; er gaat toch niets boven het gezellig knus bij een haarduur zitten. De mooie vlam,, de diepe warmte en het heerlijk knisperende geluid van stookhout. Voor wie in ieder geval een deel van deze voordelen niet op wil geven, zijn er ook voldoende alternatieven.

Stookmateriaal
Wanneer u graag toch een traditonele open haard gebruikt, kunt u kiezen voor alternatief stookmateriaal zoals blokken gemaakt van samengeperst karton, gemaakt uit gerecyclede verpakkingen. Onder meer verkrijgbaar onder de noemer 'Enviro Logs'. Deze produceren geen rook zoals of rooklucht zoals bij traditioneel hout, met een hogere opbrengst qua warmte. Tegelijk is de uitstoot van broeikasgassen en fijnstoffen minder.

Pelletkachel
Wie meer gaat voor praktische warmte kan ook kiezen voor een pelletkachel. Dit zijn kachels die speciale kleine houtkorrels verbranden. Deze geperste houten korrels kunnen gemaakt zijn van bijvoorbeeld snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Ze zijn schoner en zuiniger dan een open haard. Bovendien kan deze kachel ook aangesloten worden op de radiatoren om het huis van warmte te voorzien. Wanneer u naast warmte voor de radiatoren ook graag warm water wenst, is een biomassaketel voor verwarming én warm water een praktisch alternatief.

Nieuwe opties
Het zal u wellicht verrassen, maar ook op het gebied van open haarden zijn er nog steeds leuke innovaties. Wanneer u bijvoorbeeld wel een mooie vlam in de kamer wil, maar niet beschikt over een rookkanaal, dan kan een haard op bio-ethanol veel mogelijkheden bieden. Zo kan een vrijstaande vlam zelfs ingebouwd worden in meubilair of een wandafscheiding. Deze systemen bieden een stukje sfeer, maar onderschat ook zeker de warmte niet van zo'n systeem.

Verdampingshaard
Natuurlijk zijn er ook leuke andere alternatieven voor sfeer zónder hitte. Zo zijn er ook moderne systemen die een vlam kunnen projecteren op een strip waterdamp die dan boven een 'haard' zweeft. De ultieme goocheltruc voor de familie, aangezien je gewoon met je hand door de nep-vlam kunt gaan. Diverse fabrikanten hebben inmiddels dit soort waterdamphaarden in hun assortiment, die een echt drie dimensionaal beeld geven ten opzichte van de 'platte' vlammen van eerdere elektrische simulatie-haarden. Naar wens is dan warmte aan of uit te schakelen, zodat u zelfs op een 30+ dag zou kunnen genieten van sfeervol haardvuur zonder hitte.