Afbeelding
Foto:

Column: Strafrecht? Ik ben toch zeker geen crimineel?

Ik ben strafrechtadvocaat. Een vak dat voor veel mensen niet direct een aanbeveling is. Wat moet je toch met die criminelen? Boeven verdienen straf. Waarom help je ze om vrij te komen? Zo gaat het vaak. Wat ik dan denk is: ik weet zeker dat jij ook wel eens met strafrecht in aanraking bent gekomen. En om dat te weten hoef ik niet Viktor Mids te zijn.

Strafrecht heeft betrekking op veel meer situaties dan de meeste mensen zich realiseren: gaat u maar eens bij u zelf te rade. Heeft u wel eens te hard gereden? Heeft u wel eens gereden, terwijl u wat had gedronken? Heeft u wel eens een claim ingediend bij de verzekering die niet helemaal juist was?Alleen al op basis van deze drie voorbeelden hebben de meeste van u, lezers, wel eens iets gedaan dat onder het strafrecht zou kunnen vallen. Maakt dat een crimineel van u? Nee.

Een strafrechtadvocaat is er niet alleen voor criminelen. Ik sta regelmatig mensen bij die nooit gedacht hadden ooit voor een rechter in een strafzaak te hoeven verschijnen. Vaak hoor ik: waarom gaan ze niet achter de echte boeven aan? Dit zijn met name de mensen die verdacht worden van geringe feiten. Een kroegruzie, een bedreiging, een belediging: dat werk.

Maar juist de mensen zonder enige kennis en ervaring met het strafrecht hebben behoefte aan goede rechtsbijstand: denk daar maar eens over na: een crimineel die beseft zich als geen ander dat hij het de politie zo moeilijk mogelijk moet maken om hem te pakken te krijgen. En dat als hij wordt gepakt, hij niet zomaar met de politie moet gaan praten en bekennen. Iemand die met de politie in aanraking komt, maar nooit had gedacht in die positie te komen is vele malen kwetsbaarder. Die realiseert zich vaak onvoldoende wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik heb mensen bijgestaan die hun baan verloren, omdat ze te veel drugs bij zich hadden op een festival. Vervolgens kregen zij geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer. Best pijnlijk. Zelfs een veroordeling in een simpele beledigingszaak, kan dit gevolg hebben.

Beste lezer, juist u, waarschijnlijk geen crimineel, heeft als u per ongeluk met het strafrecht in aanraking komt behoefte aan een deskundige. Ik wens u dit niet toe, maar mocht het u toch overkomen? Ik ben er voor u:

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaattwente.nl