Afbeelding
Foto:

Cursus Digiwijs en digiveilig voor Almelose senioren

ALMELO - Steeds meer senioren ontdekken het internet. De afgelopen jaren zijn steeds meer ouderen online gegaan. Maar omdat het medium nog vrij nieuw is voor deze groep, lopen zij wel een groter risico op vervelende ervaringen. Daarom zet Carmina Grünewald nu een cursus op om ouderen digiwijs en digiveilig te maken.

Carmina is vrijwilliger bij gamen voor ouderen in het FUN-IE-FIT van De Klup Twente en ze ontdekte dat veel van haar deelnemers worstelen met de digitalisering, het werken met computer, laptop of tablet en smartphone. Ze schiet ze regelmatig te hulp bij een weigerachtige telefoon en hoorde zo van de senioren dat ze heel graag – in hun eigen tempo – willen leren over computer, tablet en smartphone en vooral hoe ze veilig het internet op moeten. 'Want met name ouderen worden slachtoffer van oplichting', weet Carmina.


Mooi initiatief
Naar aanleiding van de vraag van senioren, gaat Carmina met collega vrijwilliger Dinie Heithuis de cursus Digiwijs en digiveilig aanbieden. Ze kan daarvoor gebruik maken van het computercafé in het Meester Siebelinkhuis, omdat De Klup Twente burgerinitiatieven als dat van Carmina toejuicht èn ondersteunt. Iedere bijeenkomst op de vrijdagmorgen begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur, met een half uurtje pauze. Deelnemers krijgen koffie, thee en een lekkernij. Ze krijgen ook heel eenvoudig lesmateriaal dat eerst wordt uitgelegd, waarmee ze vervolgens kunnen oefenen (zo lang ze willen en nodig is) en dat ze mee naar huis kunnen nemen om het daar ook te proberen.


Open einde
Digiwijs en digiveilig is niet als andere computercursussen. Om te beginnen staat niet vast hoelang de cursus gaat duren. Een deelnemer stopt wanneer hij of zij vindt dat ze genoeg heeft geleerd. Er is ook niet iedere bijeenkomst nieuwe lesstof. Deelnemers bepalen zelf wanneer ze weer wat nieuws willen leren. Daarbij is er iets bijzonders met de pauzes van Digiwijs en digiveilig. Die zijn om te beginnen gezellig en er wordt altijd voor iets lekkers gezorgd bij thee of koffie. Maar daarnaast kunnen deelnemers met hun eigen laptop, tablet (Ipad) of smartphone naar de cursusleiders om probleem(pjes) te laten verhelpen of om vragen voor te leggen. Op korte termijn komt er ook ondersteuning via de telefoon, zodat ze thuis geholpen kunnen worden.


Doe mee
De cursus start met maximaal acht cursisten en minimaal twee cursusleiders. De computerlessen zijn in het computercafé van De Klup Twente, in het Meester Siebelinkhuis aan de Berlagelaan 2 in Almelo. De eerste bijeenkomst is op vrijdagmorgen 1 februari en begint om 10.00 uur. Kosten zijn 12,50 euro per bijeenkomst van twee uur, inclusief koffie/thee/lekkers en het cursusmateriaal. De kosten zijn laag, omdat ETC Nederland Digiwijs en digiveilig sponsort. Ouderen met een minimum inkomen kunnen voor deze activiteit ook een beroep doen op Almelo Doet Mee. Opgave: carmina.digiwijs@gmail.com of bellen met Carmina Grünewald 06 39 58 14 45 b.g.g. Jolanda Overdorp 06 14 46 52 88