Afbeelding
Foto:

Brandweer Twente leest voor

TWENTE - De Brandweer Twente haakt deze week aan bij de Nationale Voorleesdagen. Deze hebben als eerste als doel om het voorlezen van jonge kinderen te promoten, wat goed is voor hun taalontwikkeling. De Brandweer Twente haakt hier op in door de kinderen ook een stukje brandveiligheid aan te leren.

Deze woensdag werd de aftrap gegeven voor de Nationale Voorleesdagen, waarbij de brandweer zo'n 240 basisscholen in het werkgebied bezoekt. Brandweermensen én diverse Twentse burgemeesters lezen deze dagen voor uit het door de brandweer uitgebrachte prentenboek 'Oei, de taart!'. Ruim 12.500 kleuters gaan naar het verhaal luisteren.


Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen worden sinds 2003 op initiatief van Stichting Lezen georganiseerd. Ze worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt de kinderen veel plezier. Brandweer Twente draagt graag bij aan dit mooie doel en leest daarom al vele jaren voor tijdens de Nationale Voorleesdagen.


Voorlichting
Het prentenboek is één onderdeel van de vele activiteiten die de brandweer doet op het gebied van voorlichting. Het is erg belangrijk dat ook kinderen - een kwetsbare groep - weten hoe zij moeten handelen bij brand. "Door voor te lezen aan de allerjongsten slaan we eigenlijk twee vliegen in één klap", aldus Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. "We ontwikkelen het taalgevoel bij de kinderen en we werken samen aan een brandveilige generatie." Na het voorlezen konden de kinderen vragen stellen aan de brandweer en mochten ze het brandweerpak aan en de helm op. "Omdat zowel de kleuters als de docenten ieder jaar weer zo enthousiast reageren, hebben we bedacht om een eigen prentenboek te maken", vertelt Brenda Borgers, medewerker Brandveilig Leven van Brandweer Twente en schrijfster van het boek. "We hebben een 'spannend' brandweerverhaal geschreven over kleuter Fleur die haar verjaardag wil vieren. Helaas verbrandt de taart in de oven en is er bijna brand, waardoor de brandweer bij Fleur thuis komt. Uiteindelijk loopt alles natuurlijk goed af."