Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Henk was Henk

'Is dat niet heel gek?' is een vraag die ik regelmatig hoor als ik bij nabestaanden aan tafel zit om de uitvaart te bespreken. Mijn antwoord daarop is eigenlijk altijd; Als het voor jullie goed voelt, dan is niets gek.

Een afscheid hoeft niet gebruikelijk of standaard te zijn. Het is juist heel mooi wanneer een uitvaart helemaal past bij het leven van hun geliefde, dat zijn of haar leven afgesloten wordt met een dienst waarin heel goed naar voren komt wat voor een persoon hij of zij is geweest. Zo zat ik ook aan tafel bij het gezin van Henk. Een markante man met een duidelijke eigen mening. "Henk was Henk", zei zijn vrouw regelmatig toen we met elkaar de uitvaart bespraken. Een man die niet om de hete brei heen draaide en gewoon zei waar het op stond, maar ook de telefoon kon pakken om zijn kinderen even te laten weten dat hij echt heel veel van ze hield. Van Henk hoefde alle poespas omtrent de uitvaart niet. Zijn gezin respecteerde dit en zij wilden afscheid van hem nemen op een manier die bij hem paste. Samen waren ze snel uit over de kist, de kaart en de bloemen. Het was de bedoeling om na de crematieplechtigheid naar een restaurant te gaan, want een kopje koffie in het crematorium... daar was hij niet zo van. Maar waar dan wel van? Zijn kleindochter antwoordde; "de McDonalds!" Nadat we eerst nogal om het idee moesten lachen nam ik later dan toch contact op met de McDonalds. In het crematorium stonden naast de kist twee grote potten met daarin rode kerststerren, zijn lievelingsplant. Er werd een borrel gedronken rondom de kist, met op de kist een borrelglaasje voor Henk, zijn bril en de shag die hij rookte. Voor hun 'opa uit duizenden' sprak een kleindochter lieve woorden namens alle kleinkinderen. Na de plechtigheid stonden de statafels klaar in zijn geliefde woning en ook de tuin was gereed gemaakt om daar het gezelschap te ontvangen wat zojuist afscheid van hem had genomen. Terwijl zij een proost uitbrachten op het leven van Henk kwam ik de woning binnen met grote dozen warme hamburgers die hij zo graag lustte. Gebruikelijk? Nee. Maar wel bijzonder... en juist dát past zo bij Henk.


Melissa Verhoef,
Yarden uitvaartzorg

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', wilt u gratis een boekje ontvangen stuur dan een email met uw adresgegevens aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.