Afbeelding
Foto:

Weinig - minder - minst - geen

TWENTE - Er is inmiddels een heel scala aan auto's op de markt die niet meer volledig op benzine rijden. Alles wordt als hybride of elektrisch rijden bestempeld, maar er zijn verschillen in het gebruik van elektriciteit.

Voertuigen die gebruik maken van elektriciteit zijn te verdelen in hybrides, plug-in hybrides, elektrische auto's met range extender en elektrische auto's. Allen gebruiken elektriciteit, maar niet allemaal in dezelfde mate.


Hybride
Een hybride heeft een benzinemotor en een elektromotor. De elektromotor werkt op een accu die opgeladen wordt met de opgewekte energie door de benzinemotor en met de energie die vrijkomt bij bijvoorbeeld remmen. De benzinemotor is bij de hybride het belangrijkst en de elektromotor heeft in feite een ondersteunende functie. Het belangrijkste voordeel is dat u nooit met een lege accu komt te staan: u kunt altijd tanken.


Plug-in hybride
Bij de plug-in hybride is de elektromotor de drijvende kracht en de accu wordt niet opgeladen door een benzinemotor, maar via een laadpaal. Wanneer de accu leeg is, kan verder gereden worden door gebruik te maken van de benzinemotor.


Met range extender
Een elektrische auto met range extender is een auto die volledig op een elektrische motor rijdt, maar kan een kleine brandstofmotor de accu opladen om zo langere afstanden af te kunnen leggen.


Elektrische auto
De elektrische auto heeft alleen een elektromotor. De accu van deze auto wordt opgeladen via een laadpaal en wanneer de accu leeg is, is opladen de enige oplossing om weer verder te kunnen rijden. De afstanden die afgelegd kunnen worden met dit type zijn minder groot dan bij de andere uitvoeringen.