Afbeelding
Foto:

De echte oldtimer, de auto van je vader

Het is een bekend fenomeen dat de favoriete auto uit je jeugd voor jou de meest ultieme oldtimer is. Kwam je een jaar of tien geleden op een oldtimertreffen aanzetten met een Volkswagen Golf van het type I, werd je vaak meewarig aangekeken. Dat was toch zeker geen oldtimer?

En die reactie is er eigenlijk één van alle tijden, want de oudere generatie oldtimerliefhebbers moet wennen aan wat de jongere generatie juist kan waarderen. De heersende generatie oldtimers die er toe doen, zijn altijd die auto's die het meest populair waren toen je zelf nog vol bewondering naar de nieuwe auto van je vader keek.

Moderne klassieker
Waren het vroeger de T-Fordjes, Citroën Traction Avant, MG of een Kever, tegenwoordig komen de dertigers en veertigers graag aanzetten met een Opel Kadett, een Peugeot 205 of dus een Volkswagen Golf I. En tot overmaat van ramp voor de oudere generatie oldtimerliefhebbers, vaak niet meer in originele staat. Vandaag de dag is een zogenaamde 'ratlook' erg populair. De ratlook doet in die zin recht aan de leeftijd van de oldtimer dat ie alle sporen van de gezegende leeftijd van het oudje gerust mag laten zien. Dus met veel roest, niet alles origineel en zelfs verweerde lak. Als oldtimer- en autoliefhebbers zullen we er maar aan moeten wennen, de tijden veranderen en de deelnemers aan oldtimertreffens ook. Zoals Bob Dylan ooit al eens zong: "The Times they are changing"


Auteur
Pieter Hof uit Boekelo is sinds zijn jeugd fervent autoliefhebber en schrijft er graag over. Al jaren Saabliefhebber en sinds een jaar of twaalf ook trotse bezitter van een oude en wat nieuwere Saab. Lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV, organisator van de voormalige Singelrit in Enschede en lid van de Twentse Saabvrienden.