Afbeelding
Foto:

Klimaatverandering treft Almelo

ALMELO - Het kan niemand ontgaan zijn, het klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. De tijd van strenge winters met veel sneeuwval en lage temperaturen en stabiele zomers met zonnige dagen lijken voorbij.

Het weer is tegenwoordig veel grilliger dan dat. Een echte winter blijft vaak uit, of uit zich zeer plotseling en verdwijnt net zo snel weer. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar al hoger dan gemiddeld, waarin de afgelopen zomer wel een absolute uitschieter was. We breken het ene weerrecord na het andere, maar dit leidt ook tot problemen. Veel steden zijn niet voorbereid op de extreme weersomstandigheden waar we nu vaak mee te maken krijgen. Een van de meest zichtbare problemen is wateroverlast. Het afvoersysteem voor regenwater is op veel plekken niet berekend op de grote hoeveelheden die in zeer korte tijd kunnen vallen. Het resultaat zijn straten die blank staan, maar ook woningen en portieken kunnen te maken krijgen met wateroverlast. Almelo is, net als veel andere gemeenten, bezig om oplossingen te zoeken voor dit probleem. Bedrijven en particulieren kunnen hier bij helpen.

Meer groen
Regenwater wordt opgenomen via de grond en zo op een natuurlijke manier afgevoerd. Een van de problemen is dat steeds meer tuinen worden betegeld. Dit is een onderhoudsarme oplossing, maar een ramp bij het afvoeren van regenwater. Dit lukt vele malen beter in een tuin met meer groen. Tuinen zouden dus weer groener moeten worden. En waar geen ruimte is voor een tuin is er het principe van groene daken. Vooral voor bedrijven kan het interessant om groen aan te leggen op daken waarmee regenwater wordt opgevangen en efficient afgevoerd. De gemeente Almelo steunt dit soort initiatieven door subsidies te geven voor de aanleg van groene daken. Een groen dak aanleggen is soms ook mogelijk op een carport, garage of schuur.

Droogte
Een ander resultaat van de klimaatverandering is dat er ook langere periodes van soms extreme droogte zijn. Hierdoor is het belangrijk om, naast te zorgen voor een goede afwatering, er ook opslag van regenwater mogelijk is. Op die manier kan het water worden ingezet wanneer het hard nodig is, in een periode van aanhoudende droogte. Verschillende gemeenten werken daarom al aan een manier om regenwater ondergronds op te slaan.