Bouwmensen Twente bouwt opleiding uit met nieuwe clinics

ALMELO - Bouwmensen Twente in Almelo gaat haar basisberoepsopleiding opplussen en verder versterken met vier extra bouwclinics voor haar leerlingen timmeren, metselen en tegelzetten. Het opleidingsbedrijf beoogt daarmee de meest complete bouwopleiding in de regio te worden – en mogelijk zelfs van het hele land. Bovendien moet de opleiding spannender en dus aantrekkelijker worden voor leerlingen. De nieuwe mini-studies worden nog dit jaar in het lespakket opgenomen.

De bouwsector heeft verspreid over heel Nederland eigen opleidingsbedrijven. Deze worden gefinancierd door de bouwondernemingen zelf. Bouwmensen Twente is gevestigd in Almelo en is verbonden aan ruim zestig bedrijven in Almelo, Tubbergen, Twenterand, Dinkelland en Borne.


Clinics
Net als alle andere opleidingsbedrijven in Nederland volgen de leerlingen van Bouwmensen Twente de basisberoepsopleiding tot timmerman, metselaar of tegelzetter. Maar alleen in Almelo krijgen de leerlingen daar bovenop al flink veel lesstof extra aangeboden in de vorm van clinics. Het opleidingsbedrijf heeft er inmiddels in overleg en samenwerking met de bouwsector 9 ontwikkeld: van Veilig en gezond werken, Veilig hijsen en verplaatsen lasten, Duurzame inzetbaarheid, maatvoeren en goniometrie tot en met de BHV training inclusief reanimatie.


Nieuwe toevoegingen
In 2019 komen er vier spiksplinternieuwe clinics bij voor de leerlingen van Bouwmensen Twente in Almelo. Het gaat om: de cursus digitalisering, waarin eerstejaars leerlingen leren werken met een speciale app waarmee ze toegang krijgen tot een digitale bibliotheek met meer dan 40.000 bouwmaterialen. Ook: de clinic uitgangspunten bij het aanbrengen van keramiek voor tegelzetters, waarin leerlingen leren werken met nieuwe hoogwaardige producten. Tevens: luchtdicht bouwen, een clinic in de vorm van een excursie waarin ze op locatie details van verschillende constructies leren kennen en kennis maken met nieuwe bouwmaterialen en methoden en als laatste: logistiek en milieu, waarin het draait om aan- en afvoer van materialen en materieel, afvalstromen reguleren en goed instructie geven.


Brede opleiding
Volgens directeur Robert Herman past de uitbreiding van het lespakket in het streven om de opleiding bij Bouwmensen Twente in Almelo tot de meest complete van de regio te maken – en als het even mogelijk is zelfs van het hele land. Hij voorziet nog veel meer vernieuwing in de komende jaren. 'De bouw maakt een heel hectische fase door. Er moet heel erg veel gebouwd en verbouwd worden en er zijn te weinig goed opgeleide vakkrachten. Daar komt nog eens bij dat in de bouw ook heel veel verandert. Er zijn nieuwe materialen, nieuw materieel, nieuwe voorschriften en eisen, nieuwe methoden. En die ontwikkelingen gaan razendsnel. Dan kun je als opleiding niet meer met het oude, vertrouwde lespakket volstaan. De leerlingen van nu moeten méér bagage meekrijgen, willen ze een waardevolle kracht zijn en blijven voor de bouwbedrijven in deze regio.' De extra lesstof is niet alleen in het belang van de werkgevers, benadrukt Herman.

Open dag
Donderdag 17 januari houdt Bouwmensen Twente open dag in haar praktijkhal aan de Veldkampsweg 24 in Almelo. Vmbo'ers en mensen die een carrièreswitch overwegen zijn van harte welkom van 14.00 tot 20.00 uur.