Afbeelding
Foto:

SchuldHulpMaatje helpt bij betere grip op je budget in 2019

ALMELO - Januari is altijd de maand van de goede voornemens. En een belangrijk voornemen voor veel mensen is om hun financiële huishouding eens goed tegen het licht te houden. Minder uitgeven, meer sparen en minder verrassingen. Zeker omdat er rond januari veel verschuift qua inkomsten en uitgaven is het goed om dit te doen.

Er zijn ook inwoners die wat meer moeite hebben om hun budget op orde te krijgen en te houden. Gelukkig zijn er ook voor hen steeds meer organisaties en die hen hierbij kunnen helpen. Zo is onder de noemer SchuldHulpMaatje Almelo-Tubbergen de stichting 'Budget op Orde' bezig om financiële problemen bij particulieren te voorkomen en op te lossen. Zij doen dit door middel van het inzetten van een 'SchuldHulpMaatje'. Dit zijn vrijwilligers die dan bij de mensen thuis komen om een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven en een plan voor oplossing aan kunnen bieden.

Aanpak
Allereerst is de inzet van SchuldHulpMaatje vooral gericht op het voorkomen van problemen. Hoe vroeger zij mensen bereiken, hoe minder groot de problemen oplopen. Wanneer mensen hulp krijgen, is het wel belangrijk dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. De maatjes doen dit niet voor u - ze zijn een steuntje in de rug, maar meer ook niet. Wanneer er weer een goed overzicht en rust is, leren zij u hoe u in de toekomst schuldenvrij kunt blijven. Niet alleen door een goed overzicht op de financiën, maar ook het herkennen van patronen waar het eerder mis ging. Verandering van financieel gedrag moet mensen dan weer op eigen benen laten staan.

Groter probleem
Dat deze vorm van hulpverlening duidelijk nodig is bleek ook de afgelopen jaren. Het aantal mensen met schulden nam toe; inmiddels heeft ruim een half miljoen huishoudens in ons land risicovolle schulden. Ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen of hebben een creditcard-schuld. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen. Vijf miljoen mensen hebben geen spaargeld; ze kunnen geen tegenslagen opvangen of investeren in belangrijke zaken voor de toekomst.

Grote gevolgen
Wanneer huishoudens en personen in de schulden komen heeft dit vaak een groter domino-effect. Problemen en schulden gaan immers niet vanzelf weg en worden vaak alleen groter. Er zijn weliswaar saneringstrajecten voor schulden zoals de niet betaalde zorgverzekeringspolis, maar lang niet iedereen weet de weg te vinden naar dit soort regelingen. Niet zelden sluiten mensen zich helemaal of en blokkeren zich voor echte oplossingen. Uit onmacht verdwijnt post ongeopend in een la, maar hiermee verdwijnen de schulden zeker niet.

Ook voor u
Hebt u wellicht ook behoefte aan financiële ondersteuning en hebt u de motivatie om uw eigen verantwoordelijkheid te helpen? SchuldHulpMaatjes staan in 2019 voor u klaar om u te helpen bij dit goede voornemen. Kijk voor meer informatie over SchuldHulpMaatje op: www.schuldhulpmaatje.nl/locatie/almelo-tubbergen/