Bladmuziek lezen voor visueel gehandicapten

TWENTE - Muziek is voor veel mensen een belangrijke interesse; je kunt er veel passie en creativiteit in kwijt. Maar wanneer je een visuele handicap hebt, is bijvoorbeeld het lezen van gedrukte bladmuziek een grote uitdaging. Visio organiseert komende week een bijeenkomst over dit thema in Apeldoorn.

Visio organiseert op woensdag 16 januari van 14.00 tot 16.00 uur een lezing over de mogelijkheden van het lezen van bladmuziek op de iPad voor slechtziende mensen. De bijeenkomst is aan de Waldeck-Pyrmontstraat 31, gebouw Sigma in Apeldoorn.


Uitdagingen
Wanneer iemand slechtziend is, dan zijn veel dagelijkse dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Bij alles wat we doen gebruiken we onze ogen. Ook bij het maken van muziek. Het lezen van bladmuziek is dan een hele uitdaging. De iPad wordt door mensen met een visuele beperking veelal ingezet om teksten beter te kunnen lezen. Maar geldt dat ook voor het lezen van bladmuziek? Bij het beantwoorden van deze vraag blijken er meerdere factoren een rol te spelen. Bladmuziek lezen vereist nauwkeurigheid en is niet voor iedere muzikant hetzelfde, maar afhankelijk van het instrument.


Apps
Er bestaan apps die de bladmuziek vergroten en herschikken. U kunt met een voetpedaal bladeren om de handen vrij te houden. Wel zo handig wanneer u bijvoorbeeld trompet speelt. Een beeldscherm aansluiten of bladmuziek afspelen behoort ook tot de mogelijkheden. In de lezing op woensdag 16 januari om 14:00 uur gaat Marjolein Zwaan, onderzoeker ICT en ergotherapeut in op de mogelijkheden die de iPad biedt. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via: apeldoorn@visio.org T 088 585 62 00.