Afbeelding
Foto:

Twente hoopt op
rustige jaarwisseling

TWENTE - De jaarwisseling is één van de gezelligste dagen van het jaar. Iedereen geniet van familie, oliebollen en vuurwerk. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij de vele hulpverleners en anderen die juist op dit soort momenten druk bezig zijn om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen.

De Twentse hulpdiensten en gemeenten roepen dan ook dit jaar weer op om rekening te houden met elkaar én met hulpverleners. Zo is er volop voorlichting over het veilig gebruik van vuurwerk, met striktere veiligheidseisen en voorschriften. Zo mag men vuurwerk alleen vanaf 31 december 18.00 uur afsteken tot 02.00 uur 's nachts. Voor carbid zijn de regels ruimer: dit mag al vanaf 10.00 uur op oudejaarsdag in de meeste gemeenten.

Veilige jaarwisseling
Natuurlijk zijn ook de Twentse ziekenhuizen en hulpdiensten weer alert om snel inzetbaar te zijn bij calamiteiten. Zo verwerkte de Ziekenhuisgroep Twente afgelopen jaarwisseling zeven vuurwerkslachtoffers, het Medisch Spectrum twaalf mensen. Sommige slachtoffers lopen permanent letsel op, wat natuurlijk een slechte manier is om je 2019 mee te beginnen. In ieder geval het gebruik van een aansteeklont en het dragen van een vuurwerkbril kan veel leed voorkomen.

Blijf van ze af!
Helaas is een ander fenomeen rond de jaarwisseling het belagen van hulpverleners - juist zij die de gezelligheid op deze avond moeten missen om u te kunnen helpen. Het afgelopen jaar was gelukkig wel een daling te zien van geweld richting hulpverleners tijdens de jaarwisseling; zo'n 250 mensen werden opgepakt voor misdragingen. Het regenachtige weer zorgde toen voor minder drukte op straat, maar ook de inzet van meer politie hielp in veel gemeenten. Wie zich schuldig maakt aan agressie naar hulpverleners riskeert een forse straf: dit wordt dubbel bestraft ten opzichte van agressie tegen reguliere burgers.

Samen houden we het leuk
De jaarwisseling verloopt voor iedereen gezellig wanneer we een beetje rekening met elkaar. Wijs andere dus op onveilig of grensoverschrijdend gedrag en geef hulpverleners de ruimte. Zo komt iedereen gezond en gezellig 2019 in.