Afbeelding
Foto:

Nieuwjaarsvegen: veilig en schoon 2019 in!

TWENTE - Bij de jaarwisseling hoort vuurwerk. Hoewel de traditie de afgelopen jaren vaak onder vuur lag, blijft het een geliefd onderdeel van de jaarwisseling om massaal vuurwerk af te steken. Maar uit ervaring blijkt dat er op 1 januari aanzienlijk minder animo is om massaal vuurwerk op te ruimen...

Het afgelopen jaar gaven we met ons allen ongeveer 68 miljoen euro uit aan vuurwerk. Een cijfer dat ondanks de discussie toch redelijk stabiel blijft. Na een hopelijk veilig verlopen jaarwisseling is het belangrijk om de restanten vuurwerk ook weer netjes op te ruimen. Met deze gedachte is het 'nieuwjaarsvegen' opgezet.


Nieuwjaarsvegen
NederlandSchoon begon drie jaar geleden met het initiatief Nieuwjaarsvegen; sindsdien pakken meer en meer buurten dit actief op. De bedoeling is om op 1 januari om 12.00 uur 's middags voor je eigen deur de straat schoon te vegen, sámen met de straatgenoten. Een perfect moment om iedereen natuurlijk ook even de beste wensen te geven.


Succesvol
Inmiddels is het nieuwjaarsvegen uitgegroeid tot een succes, omarmd door meer dan 140 gemeenten. In de begintijd werd de actie ondersteund met het verstrekken van onder meer vuurwerkafvalzakken, maar inmiddels is dit niet meer het geval. Diverse gemeenten hebben zelf dit opgepakt, hoewel ook veel inwoners uit eigen beweging de zakken regelen.


Risico's
Het opruimen van vuurwerk heeft belangrijke voordelen. Zo zorgt dit natuurlijk allereerst voor een nettere aanblik van de straat. Niemand kijkt graag een week lang aan tegen alle afgeschoten pijlen, knallers of rode pulp van uw Chinese 1.000-klapper die de heg decoreerde. Daarnaast is het ook goed voor het milieu en de riolering. Vuurwerk dat het riool in spoelt kan zorgen voor verstoppingen an het moet alsnog goed verwerkt worden. De belangrijkste reden om op tijd het afgestoken vuurwerk op te ruimen: kinderen kunnen er mee aan de haal gaan. Zeker wanneer vuurwerk afgestoken is maar niet ontplofte, is het aantrekkelijk voor kinderen om te proberen het nogmaals aan te steken. Met alle gevolgen van dien. Kortom, steek het samen af én ruim het samen ook even op.