Afbeelding
Foto:

Spoel frituurvet niet door het riool

TWENTE - De laatste week van december is de week van lekker eten. En na een mooi kerstdiner denken we dan natuurlijk vooral aan de overheerlijke oliebollen. Maar veel mensen gaan wel de mist in met het frituurvet.

Het Waterschap Vechtstromen, gemeenten en natuurorganisaties waarschuwen rond december: spoel geen frituurvet door het riool. Dit levert fikse schade op aan zuiveringsinstallaties en riolering.


Grootverbruikers
Nederlanders zijn grootverbruikers als het gaat om vet en olie in de keuken. De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 4 kilo frituurvet per persoon, per jaar. Dit komt dan voor 2,6 kilo voor rekening van de horeca, 1,4 kilo gebruiken we thuis. Dit betekent dat de horeca jaarlijks zo'n 44 miljoen kilo frituurvet gebruikt - én ze zamelen dit praktisch altijd apart in. In totaal gebruiken we thuis ongeveer 24 miljoen kilo frituurvet. Veel wordt echter niet apart ingezameld. Meerdere bedrijven zamelen dit actief in, bijvoorbeeld om te gebruiken als biobrandstof. Gebruikt frituurvet kan ook, in originele verpakking, worden ingeleverd bij een van de ruim 2.500 verzamelpunten.


Spoel het niet door!
Het doorspoelen van frituurvet zorgt jaarlijks voor vele opstoppingen in het riool en schade aan zuiveringsinstallaties. Het vloeibare vet stolt namelijk, waardoor het kan zorgen voor opstoppingen in het riool.